amb la pancarta 'La violència no té gènere'

Vox boicoteja el minut de silenci contra l'últim crim masclista a Madrid

Almeida s'enfronta a Ortega Smith per escenificar així el seu negacionisme d'aquests crims

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Vox ha boicotejat el minut de silenci perl’última dona assassinada a Madrid amb una pancarta que nega la violència masclista. Els seus regidors no van voler situar-se darrere del cartell que subjectaven la resta de grups de l’ajuntament, al·legant que no se situarien darrere d’un cartell que «representa la mentida de la ideologia de gènere». Al seu lloc, van exhibir una pancarta pròpia en la qual es llegia ‘La violència no té gènere’.

El mateix alcalde, José Luis Martínez-Almeida, s’ha encarat aquest dijous amb el portaveu ultradretà,Javier Ortega Smith, al consistori. «Això és una realitat dramàtica, la primera causa de mort a Madrid, i m’agradaria que m’haguessis comunicat que venies amb una pancarta», li ha retret.

Cara a cara

Després d’haver anunciat ahir la formació liderada per Santiago Abascal que no participaria en aquest minut de silenci, finalment s’ha presentat a la plaça de Cibeles amb aquesta pancarta. Quan han aparegut, el regidor madrileny no ha dubtat a acostar-se a ells. Així, ha recordat a Ortega Smith que «el 2018 un 20% dels assassinats van ser dones, i és una realitat incontestable». Ha precisat que «és cert que hi ha violència intrafamiliar, però també és cert que un 20% és assassinat de dones», li ha indicat tot seguit. «I tot i que només fos l’1%, la vida val el mateix. No em dirà l’alcalde», ha començat a respondre el portaveu de Vox, a qui Martínez-Almeida ha replicat que ell no deia «això», sinó que existeix «una realitat dramàtica» que és «la primera causa de mort a Madrid».

A més, li ha retret que no li hagués comunicat que acudiria amb una pancarta. «A mi ningú em va preguntar per la pancarta que es posaria», ha dit al seu torn Ortega Smith. En aquest punt, el regidor li ha explicat que es tracta de la pancarta que es posa «habitualment» al Consistori, i que el «raonable» és que tots s’ajuntessin al seu voltant. Smith li ha respost que és «la que posa l’esquerra».

«Jo no comparteixo ni la ideologia de gènere ni el feminisme del 8 de març, però això no vol dir que se’n col·loquin dues de diferents», ha expressat Almeida, que ha lamentat no haver arribat a un acord.

«Compromís infrangible»

Una vegada ha finalitzat la topada entre tots dos i ha tingut lloc el minut de silenci, davant dels mitjans de comunicació, l’alcalde ha reiterat el «compromís infrangible de l’Ajuntament» contra la violència de gènere. «Tota mostra de divisió, d’enfrontament, en la violència contra les dones és un flac favor, hem de fer un exercici d’autocrítica i saber arribar a espais d’entesa comuna. No entraré en valoracions del que ha passat. No pot tornar a passar en aquesta situació», ha dit.

Notícies relacionades

Per això ha demanat «prou lleialtat» perquè es pugui «trobar un espai comú en què els madrilenys i madrilenyes tenen el mateix objectiu, acabar amb la violència contra les dones». «Apel·lo a la unitat per afrontar situacions tan dramàtiques. Crec que els madrilenys no poden entendre el que s’ha produït aquí avui», ha lamentat.

En la mateixa línia, la vicealcaldessa, Begoña Villacís, ha lamentat que hi hagi violència masclista. «Hi ha violència masclista en aquest país, a Madrid, i hem de combatre-la. Ningú nega l’existència d’altres violències», ha necessitat.