El jutge obre judici oral contra Camps per contractar amb Gürtel

El magistrat esperava que la Sala Penal rebutgés el recurs de l'expresident per proposar jutjar-lo

L'expresident valencià s'enfronta a delictes de prevaricació, frau a les administracions públiques i tràfic d'influències

zentauroepp43385450 valencia 18 5 2018 pol tica  francisco camps  el expresident190709180817

zentauroepp43385450 valencia 18 5 2018 pol tica francisco camps el expresident190709180817 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ho tenia tot preparat. Ha obert judici oral contra l’expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps a penes un parell de dies després que la Sala Penal rebutgés el recurs amb el qual aquest va intentar en va de lliurar-se del judici per les presumptes irregularitats en l’adjudicació dels contractes a l’empresa de la trama Gürtel Orange Market per al muntatge de l’estand Grandes Proyectos a Fitur l’any 2009.

En una interlocutòria, el magistrat obre judici oral a Camps pels delictes de prevaricació, frau a les administracions públiques i tràfic d’influències. No obstant, rebutja el delicte de malversació de cabals públics, ja que no es va incloure aquest tipus penal a la peça del ’cas Gürtel’ en la qual se’l va investigar.

Per afavorir Orange Market

L’instructor considera que ha quedat acreditat que «a fi d’afavorir els interessos econòmics d’Orange Market, tal com havia ocorregut en les edicions anteriors de Fitur, i per acontentar els seus gestors davant de l’elevat deute acumulat fins a l’any 2008 en favor de l’esmentada mercantil per la celebració d’actes del Partit Popular en aquesta comunitat autònoma, Álvaro Pérez, ’el Bigotes’, i Cándido Herrero Martínez, sota la superior direcció de Francisco Correa i de Pablo Crespo, es van concertar amb l’acusat Francisco Camps perquè aquest, com a màxima autoritat autonòmica, disposés el necessari perquè el contracte del muntatge de l’’estand de Grandes Proyectos’ fos directament adjudicat a Orange Market, al marge de la tramitació de cap procediment de contractació».

A més, van actuar perquè aquesta adjudicació il·lícita no l’assumís l’Agència Valenciana de turisme com fins llavors, sinó directament Presidència de la Generalitat a través de la Direcció General de Promoció Institucional com a centre directiu «sota l’autoritat del President» conforme als reglaments de la Presidència de la Generalitat i de la Presidència de la Generalitat.

Un arsenal d’indicis

El jutge detalla al llarg de la resolució els indicis acumulats i assenyala que no som davant d’una declaració aïllada i inconnexa d’unes persones investigades el testimoni de les quals, com invoca la defensa de Camps, pel fet de ser-ho o per foscos interessos personals, resulta inversemblant. Sinó que, recalca el jutge «som davant d’un arsenal d’indicis, molt consistents, cada un prou acreditat, que permet afirmar que el llavors president de la Generalitat Valenciana va participar en el direccionament del contracte de Grandes Eventos Fitur 2009 a favor d’Orange Market com a part del més ampli contracte Fitur 2009».

I tot això, segons l’instructor, «ho va fer per afavorir Orange Market, com ho estava fent des del 2005, a canvi de la seva paciència i resignació davant de l’impagament del multimilionari deute que el Partit Popular de la Comunitat Valenciana tenia» amb aquesta empresaón>

Una vegada analitzats els fets, el jutge argumenta que encaixen dins del delicte de prevaricació en tant que l’adjudicació a Orange Market es va basar en «actes verbals, que van aprovar ras i curt una contractació directa, sense més tràmits. Van ser, per tant, actes decisoris de l’Administració que van emparar una situació en la qual es va prescindir total i absolutament del procediment establert en la llei i, de fet, de qualsevol classe de procediment, vulnerant amb això de manera evident els principis de legalitat, igualtat, concurrència i publicitat que han de ser presents en l’actuació de l’Administració».  

Es va tractar d’una actuació injusta duta a terme per evitar la transparència, publicitat i lliure concurrència d’altres empreses que poguessin estar interessades a concursar i que haurien pogut realitzar l’oferta més avantatjosa per als interessos públics, explica el magistrat.

Notícies relacionades

Respecte al delicte de frau a les administracions públiques que inclou el fiscal en el seu escrit d’acusació, De la mata considera no descartable que Camps i Ibar acordessin un pla criminal seguint aquesta última les indicacions de Camps i posessin en marxa certs artificis amb la finalitat de dur-lo a terme, organitzant els processos de contractació de manera que s’asseguressin que Orange Market fos finalment l’adjudicatària de les construcció dels estands de Grandes Eventos.

Quant al delicte de tràfic d’influència que inclou l’acusació popular en el seu escrit d’acusació, el jutge entén també raonable afirmar que Camps Ortiz va exercir influència sobre Ibars Sancho per aconseguir que aquesta «donés les ordres inapel·lables perquè se li adjudiquessin a Orange Market (que va obtenir un benefici econòmic directe per això) els treballs relatius al muntatge del referit estand de Grandes Proyectos.