'cas púnica'

Un col·laborador d'Anticorrupció reconeix davant del jutge un contracte a dit amb Indra

L'exdirector d'ICM reafirma que González va ordenar a l'Agència recaptar un milió per al PP de Madrid

zentauroepp42863814 ignacio gonzalez190918135126

zentauroepp42863814 ignacio gonzalez190918135126 / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exdirector de l’Agència d’Informàtica i Comunicació (ICM) de la Comunitat de Madrid i president de les meses de contractació d’aquest organisme, Silvano Corujo, ha reconegut aquest dimecres davant del jutge que investiga la trama Púnica que va adjudicar a Indra un contracte a dit per import superior a 200.000 euros.

Silvano Corujo, que col·labora amb la Fiscalia Anticorrupció i va denunciar ja al seu dia irregularitats en les adjudicacions, compareixia aquest dimecres com a investigada en el marc de la ronda de declaracions acordada pel Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional per continuar avançant en la causa.

Segons informen en fonts jurídiques, aquest ex alt càrrec reconeixia així la tesi dels investigadors, que seguint «un pla preconcebut l’any 2011», l’ICM va licitar un contracte en benefici de la Direcció General de Mitjans per a «Normalització de la difusió en iniciatives Open Goverment en el marc de les xarxes socials integrades a portals de Madrid.org 2011-2012» per import de 202.844, 36 euros i adjudicat mitjançant contractació negociada a Indra. A canvi, aquesta mercantil al seu torn va subcontractar la societat EICO, segons ha reconegut Silvano Corujo davant del jutge. Ja en la interlocutòria d’imputació per aquesta peça que investiga el presumpte finançament irregular del PP d’Esperanza Aguirre consta que es tractava d’un contracte simulat per a una suposada auditoria del treball adjudicat a Indra i que consumaria la desviació dels fons públics» mitjançant l’emissió de factures per serveis inexistents.

Sobre aquest assumpte havia de respondre el responsable de processos electorals a Indra, Vicente Gil Ortega, que estava citat aquest matí i s’ha acollit al seu dret a no declarar. Se l’investiga per haver intervingut en la decisió d’entregar diners en efectiu a qui se’ls indicava des del PP madrileny, així com en l’adjudicació de contractes de cobertura, o en el pagament de factures a les empreses de l’entramat de confiança del partit per treballs que mai es van realitzar

Un milió per al PP 

Així mateix, Silvano Corujo s’ha reafirmat en el que ja va declarar davant de jutge i fiscals el juliol del 2018, que l’exconseller delegat d’ICM José Martínez Nicolás li va fer saber que el vicepresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González li havia sol·licitat col·laborar per reunir un milió d’euros a fi de sanejar la ‘caixa b’ del partit, que estava malmesa després de la campanya electoral del 2011.

Notícies relacionades

D’altra banda, ha prestat declaració l’exdirectora de l’Agència Madrilenya de l’Emigració (AME), Victoria Cristóbal Araujo, càrrec per al qual va ser designada pel mateix Francisco Granados. Està investigada pels contractes a les empreses de la trama que es van gestionar des d’aquest organisme i ha atribuït tota la responsabilitat a la Direcció General de Mitjans que dirigia Isabel Gallego, a l’assegurar que ella no decidia a qui s’adjudicaven.

Segons la tesi dels investigadors, la quantitat total treta il·lícitament dels fons Agència Madrilenya per a l’Emigració a través de la «facturació fal·laç» de les societats Over, Traci, Ventall i Link de l’empresari Daniel Horacio Mercado, durant els anys 2008 i 2009, va ascendir a 124.219,86 euros.