CAS PÚNICA

Tècnics de la Comunitat de Madrid apunten a Esperanza Aguirre a 'Púnica'

Els primers imputats que compareixen davant del jutge asseguren que no es prenia cap decisió sense que ella i la seva cap de gabinet ho sabessin

Neguen que s'inflessin els contractes, tot i que admeten que no podien contractar amb cap altra empresa que no fos de Mercado

aguirre

aguirre

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els primers imputats que han declarat a l’Audiència Nacional en relació amb el presumpte finançament irregular del PP, després de la imputació de les expresidentes madrilenyes Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, han assenyalat la primera i la seva cap de gabinet i directora de Comunicació durant anys, Isabel Gallego, com les persones que ho controlaven tot a la Comunitat de Madrid. «No es feia ni es movia res sense que Isabel Gallego i Esperanza Aguirre diguessin com», ha assenyalat un dels tècnics que va comparèixer al Jutjat Central d’Instrucció número 6.

Una afirmació que casa molt bé amb l’acusació que Anticorrupció va dirigir contra Aguirre i que el jutge Manuel García-Castellón va fer seva a l’imputar-la en el‘cas Púnica’. No obstant, fonts jurídiques van assenyalar que els cinc primers imputats que han prestat declaració davant del jutge de reforç, Alejandro Abascal, van negar qualsevol irregularitat als contractes concedits per la Comunitat de Madrid que estaven sota la seva responsabilitat, i que van assegurar que la legislació madrilenya obligava a fer que els contractes passessin per Presidència.

El que sí que van admetre és que tenien la instrucció que la publicitat es contractés amb Over Marketing, de l’empresari Horacio Mercado, present en la reunió del 2004, en la qual, segons Anticorrupció, Aguirre ho va ordenar i que l’1% del pressupost de cada adjudicació pública es destinés a la publicitat.

A més, van justificar l’1% que per a la fiscalia significa un sobrecost en publicitat, que les constructores pagaven per resultar adjudicatàries d’obres públiques, amb un estalvi per a la mateixa Comunitat de Madrid. Segons fonts jurídiques, els imputats que han prestat declaració han assenyalat que amb aquesta obligació en realitat el Govern regional es desentenia de certes campanyes publicitàries, com ara informar, a través de l’enviament de cartes als madrilenys, de la posada en marxa de vuit nous hospitals de gestió privada.

Contractes acomplerts

Notícies relacionades

La imputada que s’ha detingut als contractes amb més detall ha sigut Rosario Jiménez Santiago, que va ser directora d’Ocupació i Dona mentre el conseller de Sanitat era Juan José Güemes, però el que més vegades ha citat Aguirre i Gallego ha sigut Germán Rasilla, assessor de Màrqueting de la Viceconselleria d’Infraestructures Sanitàries. Tots dos han assegurat davant del magistrat que les feines que depenien dels seus respectius departaments que figuren als contractes es van complir.

També han declarat aquesta tarda a l’Audiència Nacional Almudena Pérez Hernando, que va ser directora del Servei Madrileny de Salut, i Alejandro Hafter, exviceconseller de President i Interior de Madrid, que va ser l’únic que es va negar a declarar per no conèixer la causa.