LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

L'exsoci d'Urdangarin demana el mateix tracte que Oriol Pujol

Diego Torres sol·licita que la Generalitat li apliqui un article que li permetria sortir de la presó

En el seu escrit cita la recent decisió sobre el gendre del Rei i la de l'expolític català

zentauroepp43833361 pol diego torres190918134304

zentauroepp43833361 pol diego torres190918134304 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Iñaki Urdangarinha aconseguit que un jutge autoritzi que pugui sortir de la presó dos dies a la setmana per fer de voluntari. El que va ser el seu soci, Diego Torres, també condemnat pel‘cas Nóos’fa mesos que intenta que se li apliqui un règim penitenciari més flexible que li permeti abandonar la presó de Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires), on està complint la pena imposada.

Davant del silenci de les autoritats penitenciàries catalanes, el seu advocat, Manuel González Peeters, ha presentat ara tres escrits a diferents organismes, entre els quals la Generalitat, en què sol·licita que se li apliqui el mateix tracte que a l’exdiputat de CiU, Oriol Pujol Ferrusola, que la junta de tractament de la presó on estava ingressat va autoritzar el maig passat a sortir diàriament del centre penitenciari per treballar i exercir de voluntari.

Torres insta que se li apliqui l’article 100. 2 del règim penitenciari que «permet la flexibilització dels diferents règims de vida per adaptar-les a les circumstàncies de l’intern», el mateix precepte, recorda l’escrit del seu advocat i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que va permetre a Oriol Pujol sortir de la presó. En el cas que les autoritats penitenciàries rebutgin aquesta proposta, el lletrat planteja que se li atorgui la mesura recollida en un altre article d’aquesta normativa (el 117) i que permet al pres que presenti un perfil de baixa perillositat social i no ofereixi riscos de fuga, acudir «regularment» a una institució exterior per realitzar un programa d’atenció especialitzada. Aquesta sortida de la presó no pot excedir de vuit hores i el programa del qual formi requerirà l’autorització del jutge de vigilància penitenciària.

Els escrits recorden que Iñaki Urdangarin, al qual s’ha concedit la possibilitat de sortir de la presó, va ser condemnat a cinc anys i deu mesos de presó malversació de fons pel ‘cas Noos». A Torres se li va imposar una pena lleugerament menor: cinc anys i vuit mesos i compliria la quarta part de la condemna el novembre del 2019.

Requisits i conducta irreprotxable

Notícies relacionades

L’advocat d’aquest últim detalla que Torres compleix els requisits per atorgar-li la flexibilitat de l’execució de la pena, ja que ha realitzat a la presó diversos programes, cursos i activitats. A més, compta amb informes positius de la presó, el seu comportament en el centre és «irreprotxable, és un delinqüent primari que no ha comès cap altre delicte, té una oferta de feina i està disposat a fer de voluntari per atendre persones desfavorides. D’altra banda, la responsabilitat civil derivada del ‘cas Nóss’ està saldada i liquidada. Torra va posar a disposició del jutjat el 2013 la totalitat del seu béns.

En els seus escrits, l’advocat remarca que el «tracte desigual i arbitrari» que està patint Torres és, «en el millor dels escenaris», incompatible amb el dret a la igualtat davant de la llei que consagra la Constitució, i «en el pitjor» dels supòsits, de «tot punt abominable, alhora que execrable», contrari al principi de seguretat jurídica.