REPETICIÓ ELECTORAL

Dates clau per a les eleccions del 10-N

Felip VI ha comunicat a la presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, que no formula una proposta de candidat a la presidència del Govern

20190918 453049 fechaseleccionese 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fracàs dels pactes entre el PSOE i la resta de formacions polítiques i el rebuig del rei Felip VI de no designar cap candidat per a la presidència ha provocat una inviable situació política la solució més probable de la qual sigui la repetició electoral que tindrà lloc el pròxim 10 de novembre. Abans i després d’aquesta data, el panorama polític espanyol té marcades algunes dates rellevants. 

[Segueixi aquí l’última hora política dels pactes i la investidura]

Dissolució de les corts

L’article 99 de la Constitució estableix que si passats dos mesos des de la primera votació d’investidura (que va ser el 23 de juliol passat) cap candidat ha sigut investit president, el Rei dissoldrà les Corts i convocarà noves eleccions amb la ratificació de la presidenta del Congrés. El dilluns 23 de setembre es compleix aquell període i l’endemà, el dimarts 24, tindrà lloc la dissolució de les Corts. Els comicis electorals se celebrarien 47 dies després de la publicació de la dissolució en el BOE.

Fins ara, només en dues ocasions, totes dues el 2016, el candidat proposat pel rei no va obtenir la confiança del Congrés dels Diputats en cap de les dues votacions. En la primera ocasió, al març, el Congrés va rebutjar la investidura de Pedro Sánchez, i en la segona, al setembre, el Congrés va rebutjar igualment la investidura de Mariano Rajoy

Llistes electorals definitives

El 15 d’octubre es complirà el termini màxim per a la publicació de les llistes electorals definitives de les formacions que es presentaran a les eleccions. 

Campanya electoral

L’eventual repetició de les eleccions generals permetrà estrenar una reforma legislativa acordada pels partits el 2016 per la qual no només s’escurcen els terminis del procediment electoral, baixant de 54 a 47 dies, sinó que, a més, redueix la campanya i les subvencions a la meitat. En aquest cas, la campanya tindrà lloc entre l’1 i el 8 de novembre. Ara, la campanya electoral durarà vuit dies i no 15, gràcies a una reforma de la llei de l’any 2016, que els partits van aprovar quan es van haver de repetir les eleccions.

Eleccions generals

Notícies relacionades

La votació tindrà lloc el pròxim 10 de novembre. Aquell dia, els espanyols tornaran a les urnes per quarta vegada en quatre anys. 

Constitució de les Corts

Després de les eleccions, el dia 5 de desembre es complirà el termini per celebrar la sessió de constitució de les Corts, i el següent dimecres 12, just una setmana després serà l’últim dia per a la formació dels grups parlamentaris. A partir de llavors el Rei podrà iniciar una ronda de contactes i designar un candidat a la investidura. La Presidència del Congrés serà qui fixi la data del ple en el qual tindrà lloc el primer debat d’investidura.