EL DILEMA CATALÀ

Torra serà jutjat per desobediència els dies 25 i 26 de setembre

El TSJC fixa data per a la vista per la negativa a retirar el llaç groc del Palau de la Generalitat

El tribunal rebutja que compareguin com a testimonis els vocals de la Junta Electoral Central

h 3533107

h 3533107 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’asseurà a la banqueta el 25 de setembre acusat de desobediència perhaver-se negat a retirar la pancarta amb el llaç grocdel balcó del Palau de la Generalitat i d’altres edificis de la seva competència. La vista durarà dos dies i se celebrarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la condició d’aforat del mandatari català. 

L’origen de la causa és la querella de la fiscalia contra el president per l’incompliment de les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) per l’ús de símbols partidistes en institucions públiques durant la campanya de les últimes eleccions generals del 28 d’abril. La fiscalia demana per a Torra un any i vuit mesos d’inhabilitació per a l’exercici de funcions de govern o de càrrec públic.

La data de celebració del judici coincideix amb els dies acordats per la Junta de Portaveus del Parlament per celebrar el debat de política general, amb el qual tradicionalment s’inicia a Catalunya el període de sessions de la cambra catalana després de les vacances estivals, si bé encara no ha sigut convocat formalment. En aquestes dates també haurà expirat el termini màxim per a la investidura del president del Govern espanyol, que finalitza el 23 de setembre, i faltarà poc per conèixer la sentència contra els dirigents independentistes del procés, que està previst que es faci pública a l’octubre.

Testimonis desestimats

En una altra interlocutòria, la sala civil i penal del TSJC rebutja la petició de la defensa de Torra que se citin com a testimonis en el judici els vocals de la JEC en la data en què va recordar que s’havien de retirar els llaços grocs o qualsevol símbol semblant, ja que entén que no es justifica “cap relació personal” d’aquestes persones amb les conductes que s’atribueixen al president de la Generalitat. “Per tant, res podran aportar al judici que contribueixi a l’aclariment dels fets objecte d’acusació”, afirmen els magistrats, que amb el mateix argument descarten també que s’aportin a la causa les actes de les reunions de l’òrgan electoral.

Notícies relacionades

La Generalitat, a través d’un comunicat, assegura que l’assenyalament del judici aquest mateix mes és “la demostració més evident de la celeritat interessada de la justícia” i la comprovació que la “pressa del tribunal” per resoldre el cas de Torra “és absoluta”. Considera que “estem davant d’un assenyalament marcadament precipitat” i contrari a la llei d’enjudiciament criminal, per la qual cosa la defensa del president exercirà accions legals contra aquest “error processal”.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va carregar contra la decisió del TSJC. “És profundament injust i només obeeix a la voluntat de reprimir la lliure expressió del poble de Catalunya”, va assegurar. La portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, per la seva banda, va exigir al president no imitar Carles Puigdemont i “donar la cara” davant del tribunal.