Segons Catalunya Ràdio

La Generalitat acusa l'Estat de bloquejar un projecte de 5G a Catalunya

Exteriors va impedir la firma de l'acord del Corredor 5G del Mediterrani al·ludint que no s'ajustava al llenguatge jurídic

torra-puignero

torra-puignero / PAU BARRENA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern espanyol ha frenat el projecte del Corredor 5G del Mediterrani; un projecte estratègic per a Catalunya en matèria de mobilitat i innovació tecnològica, segons ha informat Catalunya Ràdio. El Corredor 5G havia de ser un espai al llarg de l’autopista AP-7 i E-9 entre Catalunya i França per on poguessin circular cotxes autònoms i connectats i sense conductor gràcies a la tecnologia 5G.

Segons l’emissora pública, el Ministeri d’Exteriors que dirigeix Josep Borrell va bloquejar l’acte de la firma del projecte que impulsa el Departament de Polítiques Digitals en col·laboració amb la regió francesad’Occitània i que compta amb l’aval de la Comissió Europea. Exteriors va al·ludir al fet que el document no s’adequava al llenguatge jurídic propi d’un tractat internacional. Referir-se a Catalunya com a país i no com a regió, al conseller com a ministre i no esmentar el «regne d’Espanya» són alguns dels aspectes del text que no han agradat a l’Executiu espanyol.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha explicat que el Ministeri d’Exteriors va trucar a la Comissió Europea i «va bloquejar» la firma de l’acord, prevista per al juny passat a Bucarest. «Ni mengen ni ens deixen menjar», ha denunciat el conseller, que ha carregat contra Borrell, a qui ha acusat d’estar «obsessionat» amb Catalunya.

Catalunya, regió o país

Notícies relacionades

Segons l’informe del ministeri avançat per Catalunya Ràdio, el document que s’anava a firmar no s’adequava al llenguatge jurídic propi d’un tractat internacional. Exteriors plantejava modificacions en el text com ara referir-se a Catalunya com a regió i no com a país, i que no s’utilitzés en anglès el terme ‘ministeri’ o ‘ministre’, sinó ‘departament’ o ‘cap de departament’ per referir-se al conseller Puigneró. També instava a incloure una referència el «regne d’Espanya». L’informe del ministeri conclou que la Generalitat no té gaires de les competències necessàries per impulsar aquest projecte, així que opina que no és una iniciativa adequada.

Puigneró, va presentar al febrer, en el marc del Mobile World Congress, el Corredor 5G entre Catalunya i Occitània com una infraestructura imprescindible per alcotxe del futur, autònom i connectat amb el qual Catalunya se suma al carro de la revolució digital per aprofitar el progrés econòmic i social que comportarà.  «Ajudarem la nostra indústria de l’automòbil, una indústria que ha sigut molt important per a Catalunya en els últims 50 anys, perquè construeixi i desplegui el que serà la indústria de l’automoció en aquesta nova era», va explicar llavors Puigneró. El conseller va valorar el corredor com «el banc de proves més important del sud d’Europa» per als vehicles autònoms i connectats.