Enfrontament a génova 13

Álvarez de Toledo aviva la polèmica amb el PP basc

La portaveu conservadora acusa Alonso d'utilitzar el seu origen argentí per atacar-la

Casado respon a Feijóo que han fet tot el possible per evitar la repetició electoral

undefined47945150 primer pla de la candidata del ppc cayetana  lvarez de toled190501130240

undefined47945150 primer pla de la candidata del ppc cayetana lvarez de toled190501130240 / Gerard Artigas

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Cayetana Álverez de Toledo va encendre un foc intern en el PP que, lluny d’extingir-se, sembla guanyar intensitat dia a dia. Un enfrontament amb el PP basc que es va originar després que la diputada acusés, divendres passat, els seus companys d’Euskadi de «tebiesa» davant el nacionalismed’ETA, paraules que van provocar diverses picabaralles durant el cap de setmana. En lloc de tenir contemplacions i calmar els ànims com va intentar fer Pablo Casado, la portaveu popular en el Congrés va alimentar, aquest dilluns, la polèmica carregant contra el president del PP al País Basc, Alfonso Alonso

Pròxima a la línia més dura que defensa les essències del PP, Álvarez de Toledo va culpar els populars d’aquesta comunitat d’haver-se apartat d’«aquesta consigna que el que és moral és l’eficaç» i d’acostar-se «a posicions més tèbies, més de contemporització amb el marc del nacionalisme». Un dur retret que va obtenir resposta immediatament. «Mentre algunes caminaven sobre toves moquetes, d’altres ens jugàvem la vida defensant la Constitució», va sentenciar el portaveu conservador en el Parlament autonòmic, Borja Sémper. Alonso, més mesurat i tendent a una oberturamés gran del partit, va lamentar que la diputada d’origen argentí els fes reviure el «dolor» d’aquella època. 

Notícies relacionades

Justament, la procedència de la número u per Barcelona va ser el detonador d’un nou conflicte. Dissabte, en la convenció del PP basc, Alonso va fer una broma amb certa sorna. Va manifestar que preferia la victòria d’Espanya sobre l’Argentina a la final del Mundial de bàsquet per, tot seguit, parlar de forma velada sobre la pulla de la portaveu. Malgrat que Alonso va dir tot seguit que, «entre companys i amics, ni polèmiques ni polèmics», la portaveu nacional no es va prendre bé la facècia de la selecció i dilluns va aprofitar el primer micròfon que se li va posar davant en una conferència matinal per deixar anar: «M’ha sorprès molt que un antinacionalista acèrrim com Alonso em qualifiqui d’estrangera». Així va donar vida a una contesa que el mateix Casado va mirar de concloure sense èxit. 

Actitud «responsable» davant de Sánchez

El líder dels populars també va respondre a l’última proposta del president de la Xunta de GalíciaAlberto Núñez Feijóo. En una entrevista a ABC, el dirigent gallec va insistir que el més lògic seria que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, oferís al PP una coalició o un pacte d’investidura. Casado va remarcar que sempre ha mantingut una actitud «responsable» per desbloquejar la situació política i que el cap de l’Executiu va deixar clar que «mai ha volgut el recolzament del PP». «Podem estar satisfets d’haver fet el que havíem de fer», va apuntar abans de recordar que la responsabilitat de la repetició electoral és exclusiva del candidat socialista.