El PNB va intentar intervenir sense èxit entre Sánchez i Iglesias

Ortuzar va sopar en secret amb el líder morat després de reunir-se a Ferraz amb el president

El dirigent basc va constatar que ni PSOE ni Podem cedeixen en l'escull de la coalició

undefined49710958 04 09 2019 el presidente del gobierno en funciones  pedro s 190912224002

undefined49710958 04 09 2019 el presidente del gobierno en funciones pedro s 190912224002 / Jesus Hellin - Europa Press

2
Es llegeix en minuts

El PNB va intentar intervenir entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per evitar una repetició electoral el 10 de novembre, en un esforç final intervenint entre els dos dirigents per intentar que es moguessin de les seves posicions i superessin el principal escull: la coalició. L’intent va resultar estèril.

Fonts coneixedores de les converses han explicat a EL PERIÓDICO que el president del grup basc, Andoni Ortuzar, i el portaveu parlamentari, Aitor Esteban, van sopar dimecres de la setmana passada amb Iglesias i el secretari de Relacions amb la Societat Civil, Rafael Mayoral, en el reservat d’un restaurant del centre de Madrid (el mateix lloc en què el líder d’Unides Podem va dinar amb Carles Puigdemont l’octubre del 2016).

La trobada, proposada per Ortuzar, es va produir després de la reunió que va mantenir el dirigent basc amb Sánchez a la seu del PSOE, al carrer de Ferraz, a Madrid, de la qual va sortir amb un pessimisme que no aconseguia ocultar. En declaracions als mitjans de comunicació, va reconèixer que els seus desitjos no eren la realitat i va exhortar Podem a buscar un acostament. «Gairebé ens atrevim a pregar-los, a comminar-los que s’asseguin a negociar com més aviat millor», va demanar. Després d’atendre la premsa, Ortuzar i Esteban es van dirigir al restaurant a sopar amb Iglesias i Mayoral.

Fonts pròximes als dirigents reunits van afirmar a aquest diari que el líder del PNB llavors va confirmar que no hi ha disposició a un pacte. Iglesias li va explicar que no estava disposat a recolzar una investidura sense entrar en el Govern i Sánchez ja li havia deixat clar que considera la coalició inviable.

Ferir l’altre

Després de l’intent frustrat d’intervenir entre tots dos, Ortuzar ha manifestat que ja no veu cap possibilitat d’evitar la repetició electoral el 10 de novembre. «Cada un ha posat els seus límits i no s’ha mogut ni un mil·límetre esperant que, en l’últim minut, fos a l’altre a qui li agafés el vertigen i acceptés la seva posició», va opinar en declaracions a Onda Basca. Afirma que els «tombs» que se sospesen per desbloquejar la situació són més«estratègies per ferir l’altreque plantejaments per a un acostament real.

Entre aquestes opcions no es mostra favorable a una ‘investidura gratis’ en què Iglesias recolzés Sánchez sense acords de legislatura. «Regalar-li els vots i després no donar-li possibilitat de governar és una barbaritat.

Notícies relacionades

Una investidura també porta implícita molta responsabilitat en la governabilitat futura, ¿per a què volem un president investit si després no se li donen els vots a favor quan presentin les lleis? Aquest president també haurà de demostrar alguna habilitat i voluntat negociadora perquè les coses tirin endavant. No es veu ni l’un ni l’altre», planteja.

ERC, en canvi, no descarta aquesta possibilitat. «Jo, si fos Iglesias, faria un discurs d’investidura molt dur, m’erigiria com a cap de l’oposició i desbloquejaria la situació investint Sánchez. Segurament si fa això surt en braços del Congrés», va assenyalar aquest dijous el portaveu parlamentari republicà, Gabriel Rufián.