LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

Germà Gordó va manipular pagaments il·legals d'empresaris a Convergència

L'exconseller presumeix en una gravació de la seva influència en els contractes de la Generalitat

Va proposar un proveïdor del partit que es presentés a un concurs que ell manipularia

130919 audio germ gord 16 9 / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Cada vegada que et presentis a alguna cosa [un concurs públic], em vens a veure i jo parlaré amb el secretari general corresponent, amb el departament corresponent». Aquesta frase va ser pronunciada el 17 d’octubre del 2011 per qui llavors era secretari del Govern d’Artur Mas, Germà Gordó, que després seria conseller de Justícia i diputat per Junts pel Sí. Anava dirigida a l’empresari i proveïdor de CDC Joan Manuel Parra, que reclamava un deute pel muntatge de la infraestructura dels mítings del partit a la campanya de les eleccions catalanes del 2010. La gravació d’aquesta conversa, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, obra ja en poder del jutge de l’Audiència Nacional que investiga el presumpte pagament de comissions a CDC, el ‘cas 3%’.

La reunió es va produir, segons Parra, on llavors estava la seu del partit alcarrer de Còrsega de Barcelona. A preguntes d’aquest diari, l’exconseller s’ha remès a l’escrit que ha enviat al jutjat en què afirma que no recorda haver format part d’una trobada amb «la composició descrita», que aquesta cita no figura a la seva agenda i que no ha comès cap il·legalitat. En la cita hi van participar uns altres dos alts càrrecs de Convergència. En la conversa, gravada de forma oculta per l’empresari, Gordó presumeix de la seva capacitat d’influir en les adjudicacions de contractes de la Generalitat, alhora que s’ofereix a Parra per ajudar a aconseguir-los i liquidar així el deute de CDC pels seus serveis al partit.

En la trobada es va parlar d’un dinar anterior amb David Madí, el que fos mà dreta d’Artur Mas  i exsecretari de Comunicació del Govern, en què hi va haver un compromís d’ajudar-lo a través d’adjudicacions de l’Administració catalana. «Un dia ens reunim tu, jo i David Madí. I dic jo: ‘no puc pagar més que això, si voleu més que això, jo no puc pagar-ho’. Una altra cosa és que això es faci quan arribem al Govern, a l’ajuntament... Bé, un govern, que ajudem a liquidar-lo. Però jo, des del partit, no. El partit no pagarà més que això. ¿Quedem així o no?», etziba Gordó a l’empresari quan li reclama una vegada i una altra que li pagui els serveis a CDC.

La quantitat que desemborsaria Convergència ascendia a més d’1,2 milions d’euros. «¿Què s’ha gastat molt més? Segur, si jo no et dic que no», insisteix l’exdirigent convergent.

«Em vau vendre una moto»

Durant la reunió, l’exconseller insisteix que en aquest àpat es van comprometre a intentar ajudar-lo per aconseguir contractes públics. «Em vau vendre molt bé la moto que realment si arribàvem al Govern seria l’hòstia», li recorda Parra. L’empresari també insisteix a l’exdirigent de CDC que ell li havia enviat a Oriol Carbó, propietari de l’empresa audiovisual Triacom (productora del programa ‘El gran dictat’, emès per TV-3), perquè fos aquest que li pagués uns serveis realitzats al partit i que encara li devia diners.

Pel que afirma en aquesta conversa, Gordó podia influir no només a les conselleries, sinó també a l’Institut Català de Finances  (ICF). Segons es desprèn de les seves paraules, havia recomanat a Parra que demanés un préstec a aquesta entitat. «Jo vaig dir: ‘ves allà (...) demana-ho allà’, no per res, sinó perquè no és el Banc de Santander, és una institució cent per cent nostra (...) Jo estic a la junta, home, i tinc un cert pes. El secretari de Govern, no és el president ni el conseller delegat, però t’asseguro que després, la persona que té més pes soc jo, més que la mateixa secretària general d’Economia», presumeix.

Explicacions al tresorer

Notícies relacionades

L’obra pública és seguida de prop per Gordó. Així, admet que els únics contractes dels que sí que està al corrent són els del «tema de les obres» per «poder donar explicacions a Viloca», amb referència a Andreu Viloca, extresorer del CDC i un dels imputats en el ‘cas 3%’. «Et vaig dir: ‘temes de la Generalitat, vine’m a veure’. Jo no puc estar seguint tot el que surt allà, no puc, no tinc temps», concreta.

Després, l’exconseller afirma que Josep Lluis Quer, expresident d’Infraestructures.Cat, empresa pública d’obres, i un tal «Grau» l’avisaven de determinats concursos. «Ho sé perquè m’ho deien ells, i així l’hi puc reportar a Viloca». El fiscal haurà de decidir ara si davant aquesta gravació demana citar a declarar de nou o no a Gordó, que ja està imputat en el ‘cas 3%’.