INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Els mercadejos de Gordó amb la productora d''El gran dictat'

Joan Manuel Parra va explicar a l'Audiència Nacional com una empresa audiovisual contractada per TV-3 li va pagar per serveis a CDC

zentauroepp49262105 madrid 29 07 2019 politica   el empresario joan manuel parra190729164753

zentauroepp49262105 madrid 29 07 2019 politica el empresario joan manuel parra190729164753 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Ja trucaré jo a Carbó». D’aquesta manera, l’exconseller de Justícia Germà Gordó contesta a l’empresari Joan Manuel Parra quan aquest li reclama que Oriol Carbó, el propietari de la companyia audiovisual Triacom, productora de l’extint programa de TV-3 ‘El gran dictat’, encara li havia d’abonar una quantitat de diners per serveis deixats en realitat a CDC. I és que Parra, abans de ser citat a declarar al’Audiència Nacional, va confessar haver cobrat treballs a Convergència a través de la productora. Ho va revelar en un escrit remès a un jutjat de Barcelona que tramita un plet per factures falses contra, entre d’altres, ell i David Madí, que va ser mà dreta de l’expresident Artur Mas. En total: 750.000 euros L’empresari assegura en aquest document, tal com va publicar EL PERIÓDICO, que el partit «el va forçar» perquè utilitzés aquest sistema i poder cobrar els honoraris.

En la declaració a l’Audiència Nacional a finals de juliol passat, a què també ha tingut accés aquest diari, Parra, a preguntes del fiscal José Grinda, assegura: «Una vegada fet el treball, et deien que havies de facturar a altres empreses i no ens quedava més remei que facturar, evidentment». El representant del ministeri públic repregunta:  «El novembre del 2010, en aquests treballs relatius a la campanya electoral de novembre del 2010, ¿qui li diu que ha de facturar a una empresa en lloc de Convergència?». L’empresari és escarit: Germà Gordó.

L’empresari justifica per què va gravar la reunió del 17 d’octubre del 2011 amb Gordó. «Doncs miri, la vaig gravar perquè com que es demanaven diners i no em volien pagar, vaig dir: ‘la gravaré perquè vegi que és així’». Grinda insisteix: «¿Perquè ho vegi qui?». Parra respon: «Per tenir-ho jo, perquè havia parlat amb Oriol Carbó (ja ha sigut citat a l’Audiència Nacional, però es va negar a declarar) i em deia que no, que no em podia pagar. I llavors és quan vaig anar a parlar [amb Gordó] i dir-li què passava amb aquests diners. I mira, se’m va acudir gravar-la».

Notícies relacionades

Durant l’interrogatori, el fiscal es fa eco de la notícia que havia publicat dies abans EL PERIÓDICO sobre aquest nou cas de finançament de CDC. «Vaig anar a reclamar [a Gordó] part del cobrament», recalca durant la seva intervenció. El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata també participa activament: «Diferenciaré tres etapes: una, la contractació; una altra, les instruccions de pagament, i una altra, la gestió dels retards» li indica el magistrat. Parra s’esplaia.

Al Palau de la Música

El fiscal intenta fer confessar Parra si també ha facturat a altres empreses, a part de Triacom, per poder cobrar serveis prestats a CDC (sobretot organitzava els mítings durant les eleccions). El testimoni confessa que havia girat factures a Convergència i altres al Palau de la Música, «com tothom sap». Parra va ser condemnat el gener del 2018 a vuit mesos de presó per l’Audiència de Barcelona per finançament de CDC a través d’aquesta entitat cultural quan la presidia Fèlix Millet. En aquest judici, va reconèixer que va facturar a la institució serveis prestats al partit, entre ells part de la campanya de les eleccions generals del 2004 (més de 800.000 euros).