ENQUESTA

El PSOE arrasa en vot directe en l'enquesta del CIS posterior al 26-M

cis ok ok

cis ok ok

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE arrasaria en vot directe en el CIS posterior al 26-M, a l’aconseguir un 29,7% dels sufragis, seguit del PP, amb un 11,6%. Podem i les seves confluències obtindria un 8,9%; Ciutadans, un 7,4%, i Vox, un 3,3%. D’aquesta manera, el partit de Pedro Sánchez guanyaria amb claredat en unes noves eleccions, segons es desprèn de l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques.

En aquest baròmetre –realitzat després de les autonòmiques i municipals però en el qual també es pregunta en clau nacional–, el PSOE aconsegueix fins i tot un punt més que el 28-A. Les xifres són similars a l’anterior sondeig del CIS amb intenció de vot, publicat el mes de juliol passat, uns dies després de la investidura fallida. En aquella enquesta, el treball de camp del qual va coincidir diverses setmanes amb la coneguda aquest dijous, el PSOE continuava la seva escalada i el CIS el situa en xifres rècord a tocar de la majoria absoluta amb un 41,3% en intenció de vot directe.

Aquesta estudi demoscòpic només recull la resposta espontània dels ciutadans, sense estimació de vot per part del centre de José Félix TezanosNo obstant, si a la intenció de vot s’hi suma la simpatia expressada pels enquestats, el PSOE escalaria fins al 32,2%, seguit del PP, amb el 12,8%; Unides Podem i les seves confluències amb el 9,9%, i Ciutadans, amb el 8,6%.

Farts de la política

La desconfiança és el sentiment principal que desperta la política a Espanya. El sondeig, el treball de camp del qual es va elaborar entre el 17 de juny i el 16 de juliol passats –abans de la investidura fallida de Pedro Sánchez–, col·loca la desconfiança en primer lloc com el primer sentiment que cita el 34,2% dels ciutadans quan se’ls pregunta per la política. El segueix l’avorriment (15,8%) i la indiferència (13,3%) com a emocions negatives, i només una de positiva, l’interès (12,4%) es cola entre els cinc primers, abans de la irritació (9,2%).

Notícies relacionades

L’enquesta també té una valoració dels líders polítics, i el president en funcions s’emportava al juliol la nota més alta, amb 4,7 punts. El seguia Alberto Garzón (IU), amb 3,8; el líder de Ciutadans, Albert Rivera, amb 3,5; el de Podem, Pablo Iglesias, amb 3,4; el president del PP, Pablo Casado, amb 3,3 i el de Vox, Santiago Abascal (2,5).

Segueix El Periódico a Facebook