tribuna al país gal

El PP respon a 'Le Monde' als diputats francesos que defensen el procés

Casado, Álvarez de Toledo, Maroto i Montserrat i fins a 148 parlamentaris mostren la seva «indignació» davant de les acusacions

Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Oriol Junqueras durant el judici del ’procés’ al Tribunal Suprem.

Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Oriol Junqueras durant el judici del ’procés’ al Tribunal Suprem. / EFE / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
EFE

El PP ha respost en una tribuna, publicada aquest dimecres al diari francès ‘Le Monde’, als 52 diputats de l’Assemblea Nacional de França que van defensar els independentistes catalans jutjats pel Tribunal Suprem el passat 1 de setembre a ‘Le Journal du Dimanche’.

A la tribuna, firmada pels148 parlamentaris del partit, el PP mostra la «indignació» que li produeixen les «acusacions tan greus i infundades» que, segons la seva opinió, van realitzar els diputats francesos a l’acusar la democràcia espanyola i les seves institucions de «soscavar els drets i llibertats fonamentals, de reprimir i de prendre mesures arbitràries».

Un grup de 52 diputats francesos de diferents grups parlamentaris van criticar en una tribuna en el dominical ‘Le Journal du Dimanche’ l’«atac a les llibertats fonamentals i a l’exercici de la democràcia» que segons el seu parer pateixen els polítics independentistes catalans.

Més descentralitzats que França

Els parlamentaris popularsrecalquen en l’escritque «els líders independentistes no han sigut jutjats per les seves opinions, sinó perquè han atacat les nostres lleis fonamentals, violat els drets i llibertats de milions d’espanyols, i sobretot dels ciutadans de Catalunya». A més, defensen que «la democràcia espanyola té una qualitat tan elevada com la francesa, segons totes les organitzacions internacionals». Com a exemple, assenyalen l’últim informe de Freedom House, del 2019, que dona a Espanya una puntuació de 94 sobre 100, una de les més altes del món, destaquen.

Incideixen que Espanya té un dels sistemes més descentralitzats, amb el poder dividit entre les institucions centrals i les autònomes, a diferència de França, que compta amb un model polític més centralitzat. Adverteixen a més que el Tribunal Suprem espanyol «no jutja el debat polític sobre la independència, un debat que d’altra banda es pot realitzar de manera lliure al nostre país, sinó la ruptura de les nostres lleis i de la nostra Constitució».

Expliquen també que la Fiscalia del Tribunal Suprem d’Espanya ha conclòs que els acusats van cometre un delicte de rebel·lió i ha sol·licitat «importants» penes de presó, perquè «s’ha demostrat que es va utilitzar la violència en el context d’una estratègia planificada i organitzada per fracturar el nostre ordre constitucional, inclosa la celebració d’un referèndum il·legal i una declaració unilateral d’independència per part de les autoritats autònomes catalanes».

Comparació amb Còrsega

Notícies relacionades

En aquest sentit, es mostren convençuts que si els líders nacionalistes de Còrsega fessin els mateix, els tribunals francesos i totes les institucions franceses reaccionarien «sens dubte» amb la «mateixa fermesa». I asseguren que si això passés, el PP seria al costat de França per defensar la seva democràcia, la seva Constitució i la seva unitat, amb la mateixa convicció amb què actualment defensa la democràcia a Espanya, la seva Constitució i la seva unitat.

El text està firmat pel president del PP, Pablo Casado, i pels seus portaveus al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo; al Senat, Javier Maroto; i al Parlament Europeu, Dolors Montserrat; així com per tots els 66 diputats, 70 senadors i 12 europarlamentaris del partit.