EL JUDICI DEL PROCÉS

52 diputats francesos denuncien la situació dels polítics catalans presos

«El debat polític no s'hauria de resoldre amb la repressió», afirmen en un article a 'Le Journal de Dimache'

Borrell lamenta la «ignorància sobre la realitat d'Espanya» que té aquest grup de parlamentaris

Warsaw (Poland), 30/08/2019.- Spanish Foreign Minister Josep Borrell speaks during a press conference after his meeting with Polish Foreign Minister Jacek Czaputowicz in Warsaw, Poland, 30 August 2019. (Polonia, España, Varsovia) EFE/EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

Warsaw (Poland), 30/08/2019.- Spanish Foreign Minister Josep Borrell speaks during a press conference after his meeting with Polish Foreign Minister Jacek Czaputowicz in Warsaw, Poland, 30 August 2019. (Polonia, España, Varsovia) EFE/EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT / PAWEL SUPERNAK (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Aquest diumenge un total de 52 diputats dels 577 que té l’Assemblea Nacional francesa han publicat una tribuna a Le Journal de Dimanche en què denuncien la situació dels polítics catalans presos i apel·len a “posar fi a les mesures arbitràries que afecten els que han sigut elegits per sufragi universal”. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat el seu agraïment als diputats a Twitter: "Moltes gràcies pel vostre compromís amb la democràcia i els drets civils i polítics. 

Per la seva banda, el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha lamentat aquest diumenge "la ignorància que sobre la realitat d’Espanya" tenen aquests diputats francesos. 

“Aquests diputats ignoren la realitat d’un país veí i amic de França com és Espanya, part com aquesta de la Unió Europea, un país unit per un mateix respecte al’Estat de dret”, ha afirmat Borrell. A Varsòvia, on ha assistit als actes commemoratius del 80 aniversari de l’inici de la segona guerra mundial, el ministre ha remarcat que “Espanya és un Estat de dret, una democràcia on el poder judicial és independent, on ningú va a la presó per les seves idees”. “Estem davant del cas d’uns responsables polítics que van intentar la separació d’una part d’Espanya passant per sobre de la Constitució”, ha afegit.

Denúncia de la “repressió”

 En el seu article, els diputats francesos assenyalen que “a causa de les seves opcions polítiques, per haver volgut organitzar una votació, els consellers són a la presó, exiliats, i s’arrisquen a ser condemnats a dures penes de presó. El respecte de les regles institucionals és una cosa, però considerem que el debat polític no s’hauria de resoldre amb la repressió, atemptant contra els drets de les persones, per una forma de delicte d’opinió”.

Els signants són els 17 diputats del grup parlamentari de França Insubmisa de Jean Luc Mélenchon, els 16 d’Esquerra Democràtica i Republicana, 13 dels 18 que integren el grup Llibertat i Territoris (majoritàriament nacionalistes corsos), 5 dels 28 d’Unió de Demòcrates i Independents i un dels 29 diputats socialistes de l’Assemblea.

No interferir en el debat català

Notícies relacionades

En l’escrit assenyalen que la seva intenció no és “ficar-se” en el debat català i que per això han esperat que se celebressin les diferents cites electorals a Espanya per pronunciar-se.

Els parlamentaris expressen la seva preocupació i la seva reprovació de cara a una situació que, segons el seu parer, “atempta contra les llibertats fonamentals i l’exercici de la democràcia”. Fa diversos mesos, 41 senadors francesos van fer una crida similar reclamant “respectar les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya”.