polítics catalans presos

Delgado eludeix pronunciar-se sobre els indults per no «pertorbar» el Suprem

Vox i Ciutadans porten al Congrés un tema que ja es va votar en ple en la legislatura passada

vox

vox / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, s’ha negat aquest dimecres a aclarir si el Govern central indultarà o no els polítics catalans presos en cas de ser condemnats per no «pertorbar» la deliberació del Tribunal Suprem després del judici del procés.  Delgado ha refusat contestar «amb un sí o un no» al diputat de Vox Javier Ortega, i també ha eludit ser clara en una interpel·lació d’Edmundo Bal  (Ciutadans)

La titular de Justícia ha acusat Vox de qüestionar la independència del poder judicial al formular una pregunta que «ve a pertorbar una cosa essencial, com és la deliberació d’una sentència una vegada ha conclòs un judici oral». Ha incidit que la concessió de l’indult requereix una sèrie de requisits previs, però, sobretot, que hi hagi una sentència i que la sentència sigui ferma i, en aquest moment, aquesta sentència s’està deliberant».

Delgado ha defensat que el Govern ha preservat «des del minut u» la independència del poder judicial i l’autonomia del ministeri fiscal i ha assegurat els mitjans necessaris per desenvolupar un «extraordinari» judici. «Amb una gran responsabilitat, perquè no pot ser de cap altra manera, estem contribuint a passar una pàgina dolorosa per aconseguir fer més forts uns llaços de convivència», ha recalcat.

El diputat de Vox ha insistit en l’interès del seu partit i de la «immensa majoria dels espanyols» per saber si el Govern «vulnerarà» els principis constitucionals de la igualtat dels espanyols davant de la llei i de l’obligació del compliment de les sentències i resolucions judicials. I, en definitiva –ha subratllat–, si respecta la sobirania nacional de què depèn la sobirania judicial, l’Estat de Dret, la independència dels tribunals i, especialment, la independència del poder judicial.

Abans de respondre al diputat, la ministra li ha recordat que 40 dones han sigut assassinades aquest any per la violència masclista i 1.015 des que hi ha estadístiques. «Això vostè ho ha qualificat com una ‘gran mentida’, i això és una gran infàmia per a les víctimes i els familiars de les víctimes d’aquesta violència masclista», li ha recriminat. Ortega, per la seva banda, li ha contestat que «la violència no té gènere» i que el seu partit la combatrà sempre que es produeixi.

Interpel·lació de Ciutadans

Notícies relacionades

A més de la pregunta de Vox, Ciutadans, a través del seu diputat Edmundo Bal, ha plantejat una interpel·lació urgent a Delgado també per demanar-li que aclareixi si el Govern concedirà o no l’indult en cas que els dirigents independentistes siguin condemnats. «Sigui valent i digui a tothom: ‘No els indultarem’. Ens quedarem tranquils», ha exigit Bal. Segons l’advocat de l’Estat en excedència, és necessari aquest aclariment per «fer callar» el president de la Generalitat, Quim Torra, davant de la seva amenaça que si hi ha condemnes, «cremarà el carrer» a Catalunya, i «evitar que se senti impune».

La ministra ha acusat Cs que, igual com Vox, busqui «interferir» en els magistrats que han de dictar sentència en els pròxims dies. «No estan sent respectuosos amb els jutges», li ha retret Delgado, que ha recordat que parlar sobre indults ara és inviable, al no haver-hi una sentència condemnatòria ferma.  Al seu entendre, Cs està «prejutjant» que hi haurà una condemna, quan el que hauria de fer és contribuir a l’«assossec» perquè els jutges treballin sense interferències.