EL NOU TAULER POLÍTIC

El procés copa les primeres iniciativa al Congrés

El PP i Vox se centren en els possibles indults als polítics catalans

zentauroepp48573093 garcia egea pp190613104934

zentauroepp48573093 garcia egea pp190613104934 / Zipi

3
Es llegeix en minuts
Miriam Ruiz Castro

L’arrencada de la legislatura ha estat marcada pel judici del procés. Mentre al Tribunal Suprem s’anunciava el ‘vist per a sentència’ amb els polítics catalans al banc dels acusats, els partits de l’oposició utilitzaven la seva primera visita al registre del Congrés per presentar iniciatives relacionades en una mesura o una altra amb l’esdevingut a Catalunya.

El Partit Popular no va esperar ni que els grups parlamentaris estiguessin configurats. El mateix dia que es van constituir les corts, el seu secretari general, Teodoro García Egea, va registrar una reforma del Reglament del Congrés sobre la forma en què s’ha de prestar el jurament o promesa d’acatament a la Constitució. Que els diputats presos catalans ho fessin amb “lleialtat al mandat de l’1-O” va crispar els ànims dels populars, però també dels acabats d’estrenar diputats de Vox, que van passar pel registre per presentar un escrit sol·licitant que no es considerés vàlida la fórmula per adquirir la condició de parlamentaris. A aquesta iniciativa se n’hi van afegir d’altres per demanar la suspensió dels “presos colpistes” o que se’ls suspengués de sou.

La primera proposició de llei del PP també la va presentar García Egea amb altres diputats del partit dos dies després. Es tractava de la reforma de la llei de l’indult, una de les mesures que estava més avançada i que va decaure amb l’avançament electoral la legislatura passada. El PSOE la va registrar llavors amb la idea d’evitar el perdó a corruptes i maltractadors, però les esmenes del PP la van transformar en una reforma per impedir l’indult als condemnats per rebel·lió i sedició. Els populars han registrat altres cinc proposicions de llei més –ocupació il·legal, formació professional o el cost de la llum. Entre elles n’hi ha una altra de relacionada amb el procés: que es pugui suspendre el finançament d’un partit polític quan algun dels seus membres hagi sigut condemnat per delictes contra la Constitució, contra l’ordre públic o relatius a la defensa nacional.

Notícies relacionades

La primera llei de Vox, sobre protecció integral dels denunciants de corrupció, també inclou en les seves disposicions finals una menció als indults polítics i al tracte penitenciari a reus de rebel·lió o sedició. Els dos partits han posat el focus en els possibles indults per a Oriol Junqueras i la resta de presos independentistes, fins i tot abans que el Tribunal determini el seu veredicte.

També entre les primeres iniciatives de Ciutadans hi ha una petició de compareixença del ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, perquè expliqui si permetria el trasllat a presons catalanes dels presos del procés quan acabés el judici. Tot i que no tot és Catalunya: la seva primera mesura legislativa és una  llei Integral de protecció i recolzament a les famílies i han registrat una proposició no de llei perquè s’harmonitzi el contingut i les taxes de la prova d’accés a la universitat.

El PSOE i Unides Podem, a zero

“Estem negociant un Govern”. És la resposta que argüeixen a Unides Podem, un dels grups més actius la passada legislatura, per explicar que el seu comptador d’iniciatives estigui encara a zero. Els morats s’afanen a arrencar al PSOE un govern en coalició mentre apaguen els focs que han pres a la interna els mals resultats dels comicis del 26-M, per la qual cosa estan centrant en això tots els seus esforços. Tampoc el PSOE ha presentat encara cap mesura al Congrés dels Diputats. Malgrat que un dia després de la constitució de les Corts en la legislatura fallida ja n’havia presentat 17, ara els seus contactes amb la resta de formacions polítiques per a la investidura de Pedro Sánchez copen l’activitat dels dirigents socialistes.