PREPARATIUS DE L'ONZE DE SETEMBRE

Guia de la Diada 2019 de l'ANC: recorregut i afectacions de mobilitat

La manifestació independentista d'aquest dimecres ha arrencat a la plaça d'Espanya

ecorrido-mani-11-s-diada

ecorrido-mani-11-s-diada

5
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La manifestació convocada per aquest dimecres per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb la col·laboració d’Òmnium Cultural  i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha tancat les inscripcions amb un total de 460.000 persones (10.000 menys que l’any passat).

La vuitena manifestació independentista consecutiva amb motiu de l’Onze de Setembre té lloc aquest dimecres a la capital catalana sota el lema ‘Objectiu independència’, amb el qual les organitzacions independentistes reivindiquen el dret a l’autodeterminació i demanen als partits independentistes una «unitat estratègica». [Segueix les últimes notícies de la Diada de Catalunya 2019 en directe.]

¿Quin és el recorregut?

L’epicentre de la convocatòria serà la plaça d’Espanya de Barcelona, lloc en què els manifestants confluiran des de les sis artèries limítrofes (Creu Coberta, Tarragona, la Gran Via, el Paral·lel i Maria Cristina), cosa que simbolitzarà que «des de camins diferents, hi ha punts de trobada per arribar a un objectiu comú», segons van explicar els organitzadors en una roda de premsa. 

El recorregut s’ha dividit, com ja és habitual, per trams. S’han convocat un total de 26 trams que es divideixen per comarques i, al seu torn, es distribueixen en quatre grans àrees. Els trams més freqüentats són els que donen a la plaça i els de l’altura del passeig de Gràcia, on es tanca el recorregut.

Els polítics no es podran situar a la zona de convidats com era habitual com a mostra de rebuig per la falta d’entesa entre el sobiranisme i com a resposta als pactes amb el PSC en municipis i a la Diputació de Barcelona.

L’acte es preveu que duri uns 45 minuts i constarà de tres blocs: el primer representarà «la diversitat de la societat»; el segon, «el que es pot fer com a societat»; i el tercer serà «el moment en què es dirigirà el missatge al Govern i al Parlament». Serà en aquest bloc que se celebraran els parlaments de l’ANC, l’AMI i Òmnium Cultural. 

Segons han informat les organitzacions, s’hi han inscrit prop de 460.000 persones, i han remuntat les dades que van donar fa unes setmanes que certificaven una caiguda d’adhesions del 25% respecte a l’any anterior.

¿Com són les samarretes?

Els manifestants portaran samarretes de color blau turquesa amb detalls grocs al coll i a les mànigues i amb una estrella al centre que simbolitzarà la plaça d’Espanya i els carrers limítrofs. L’ANC assegura que ja han venut fins a 240.000 samarretes. El cost del ‘pack de la Diada’, inclou, a més, una motxilla, i costa 15 euros, dels quals 6 es destinaran a les campanyes de l’entitat. Es pot adquirir a les seus de les assemblees territorials, en algunes botigues o en la mateixa pàgina web habilitada per l’ANC.    

¿A quina hora comença?

L’ANC convoca la gent a les 16 hores al tram assignat. Des d’aleshores, i fins a les 17.14 hores, hi haurà mostres de cultura popular o activitats per als més petits. Tot i així, a partir de les 10 hores al Pla de Palau hi organitzaran un espai en el qual divulgaran la campanya 'Eines de País'. Al centre de la plaça hi haurà "punts interactius" al costat d’una àrea en la qual hi haurà empreses afins a les tesis sobiranistes per a "qui vulgui fer un canvi de contracte" a aquestes companyies de béns i serveis. Hi haurà estands de sindicats, col·legis professionals, cambres de comerç, del Consell per la República i un cinefòrum.

¿Hi ha espais especials?

Cada tram té un punt de trobada per gestionar qualsevol tipus de necessitat o emergència (pèrdua d’un menor, atenció mèdica...). Aquests punts estan degudament senyalitzats amb un cartell indicatiu.

També hi haurà distribuïdes quatre zones reservades a la gent gran, dones embarassades, persones amb necessitats d’atenció especial i famílies amb nadons (màxim d’una en cada àrea). Són espais amb ombra, amb cadires per als usuaris, delimitats amb tanques, amb un WC adaptat, 60 cadires, reforçats amb voluntaris i amb la presència de voluntaris sanitaris per atendre les possibles urgències mèdiques. Per reservar plaça per a l’espai protegit s’haurà de trucar al telèfon del centre de trucades de l’Assemblea 93 655 82 82. L’aforament és limitat i les places s’entregaran per ordre d’inscripció. 

Les ubicacions són:

Àrea 1 al Tram-2: av. Paral·lel - Lleida

Àrea 2 al Tram-9: Tarragona, 85-99 (costat Llobregat)

Àrea 3 al Tram-16: Gran Via - Viladomat (muntanya – Besòs)

Àrea 4 al Tram-23: pl. Universitat

Una altra novetat són els «punts lila» d’atenció i informació d’agressions sexistes. Aquests estaran ubicats a:

Àrea 1 al Tram-2: av. Paral·lel – av. Mistral (muntanya – Besòs)

Àrea 2 al Tram-9: Tarragona, 85-99 (costat Llobregat)

Àrea 3 al Tram-16: Gran Via - Viladomat (muntanya – Llobregat)

Àrea 4 al Tram-23: Aribau - Gran Via (muntanya - Besòs).

¿Com s’hi arriba?

Les diferents territorials de l’ANC posen autobusos a disposició dels manifestants que poden consultar la seva sectorial més pròxima. De moment hi ha 1.000 busos contractats. Hi haurà alteracions de trànsit a causa de la cita. 

¿Com afectarà la mobilitat?

Transports Metropolitans de Barcelona(TMB) reforçarà les línies de metro amb motiu de la celebració de la Diada, que provocarà «severes» alteracions de recorregut en 34 línies d’autobusos. La recomanació principal és desplaçar-se mitjançant el suburbà, ja que al centre de Barcelona el trànsit per la superfície estarà restringit.

Entre les 13.30 i les 21.30 hores, el metro oferirà una capacitat similar a la tarda d’un dia feiner i, per tant, totes les línies tindran uns intervals de pas d’entre 3,5 i 4,5 minuts, aproximadament. Davant la previsió d’una alta concentració de persones a l’exterior que en dificulti la sortida, a partir de les 16.00 hores serà recomanable evitar l’estació d’Espanya (línies 1 i 3) com a destinació i utilitzar com a alternatives les estacions més pròximes, com araHostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1), Urgell (L1) i Universitat (L1 i L2).

Al matí, amb motiu de les ofrenes al monument a Rafael Casanova, la ronda de Sant Pere estarà parcialment tallada al trànsit i es desviaran de 6.00 a 14.00 hores, aproximadament, les línies d’autobús D50H1619 i 62.

A la tarda, la manifestació de l’ANC obligarà a modificar la circulació entre les 14.30 i les 21.00 hores per la Gran Via, des de la plaça d’Espanya fins al passeig de Gràcia i els carrers de Tarragona, de la Creu Coberta i l’avinguda del Paral·lel. 

Línies d’autobús afectades

Notícies relacionades

Amb importants restriccions, que es desviaran o que circularan amb limitacions: D20, D40, D50, H12, H14, H16, V7, V9, V11, V13, V15, V17, 7, 13, 19, 21, 22, 24, 27, 39, 46, 47, 52, 54, 55, 59, 62, 63, 65, 67, 78, 79, 109, 115, 150 i Bus Turístic (Ruta Verda, Vermella i Blava).

A més, des de les 6.00 i fins a les 24.00 hores, aproximadament, hi poden haver afectacions als voltants de Pla de Palau, que alterarien o limitarien la circulació de les línies d’autobús D20H14V13V15V1947,59,120i Bus Turístic (Ruta Vermella).

  • Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO