AL CONGRÉS

Naufraga la negociació PSOE-Podem

Els equips tècnics donen per trencada la possibilitat d'un acord de Govern

La conversa es torna a encallar en l'exigència dels morats d'una coalició

montero-calvo-lastra-castro

montero-calvo-lastra-castro / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El clima hostil, enfosquit per un permanent encreuament d’acusacions, no augurava un bon desenllaç. Després de gairebé quatre hores de reunió, els equips negociadors del PSOE i Unides Podem, van tornar a constatar aquest dimarts les seves discrepàncies entorn de l’estructura de Govern i van sortir sense cap acord de la seva trobada alCongrés dels Diputats. Congrés dels DiputatsLes posicions continuen inamovibles en el que és medul·lar: els socialistes demanen un pacte programàtic sense coalició i els morats continuen exigint entrar a l’Executiu. Els responsables dels dos partits van confirmar el naufragi en una atmosfera de frustració que alguns semblen tenir digerida: mentre els equips tècnics negociaven al Parlament, Pablo Iglesias tuitejava sobre un partit del mundial de bàsquet. 

«Unides Podem s’ha negat a assolir un acord programàtic i de governança. No veiem una sortida a aquesta situació per la negació d’Unides Podem al que nosaltres els proposàvem», va confirmar la portaveu socialista, Adriana Lastra

«Ens han plantejat que si no acceptem que hi hagi un Govern únicament format per membres del PSOE s’aixequen  de la taula de negociació», va lamentar el cap negociador d’Unides Podem, Pablo Echenique, després d’agrair el to cordial mostrat pels socialistes. «Ens sembla un error que aboca el país a eleccions anticipades», va insistir.

El líder d’IU, Alberto Garzón, considera que a hores d’ara l’esperable és que no hi hagi un nou debat d’investidura al setembre, sinó una convocatòria electoral. «Les cartes ja estan sobre la taula», va resumir. 

El PSOE i Unides Podem van descartar una reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. També rebutgen la possibilitat que hi hagi una ‘investidura gratuïta’, és a dir, sense acord de Govern. 

Pablo Echenique. / JOSÉ LUIS ROCA 

La d’aquest dimarts era la segona reunió sense avenços des que la setmana passada els dos partits van reprendre una negociació que havia quedat trencada amb la investidura fallida, al juliol. La trobada va acabar en fracàs dijous passat. Després de quatre dies en blanc, els equips negociadors tornaven a asseure’s aparentment disposats al diàleg, però en un context de retrets i desconfiança poc esperançador. 

Notícies relacionades

Les dues formacions queden atrinxerades en posicions inamovibles que impedeixen avançar, confiant en què l’altre acabi cedint en l’últim moment i, si no és així, resignats a tornar a les urnes el 10 de novembre. 

Per al diàleg queda poc temps. Aquesta setmana és crucial per intentar assolir un acord, perquè la pròxima es consumiria en els tràmits indispensables per preparar un ple d’investidura: dos dies per a la ronda de consultes del Rei, la convocatòria de la sessió amb quaranta-vuit hores d’antelació i dues jornades parlamentàries entre les quals han de passar també dos dies. Aquestes cotilles escurcen el termini negociador. El calendari operatiu per segellar un pacte acaba, en realitat, el dilluns 16 de setembre.