REUNIÓ DIJOUS

Sánchez ofereix a Iglesias alts càrrecs fora del Govern

El president proposa una "triple garantia" que fiscalitzi el compliment d'un acord amb Podem

El líder del PSOE crida a superar la desconfiança: "És possible ser aliats lleials"

zentauroepp49687481 madrid 03 09 2019  pol tica   el presidente del gobierno en 190903125005

zentauroepp49687481 madrid 03 09 2019 pol tica el presidente del gobierno en 190903125005 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Nou cop de timó en el viatge incert cap a una investidura o cap a unes eleccions. Pedro Sánchez admet que la desconfiança en Unides Podem és massa greu per accedir ara a la coalició de Govern que es va acariciar al juliol, però posa una altra oferta sobre la taula per sortir de l’atrinxerament de posicions. Concedeix a Pablo Iglesias la possibilitat d’obtenir alts càrrecs en les institucions de l’Estat sense arribar a entrar en l’estructura de l’Executiu. Després de superar els recels mutus, Sánchez planteja una “triple garantia”,un mecanisme que supervisi que els acords programàtics amb els podemistes s’estan complint.

“Nohi ha condicions per convertir-los en socis de Govern però això no ha de convertir-los en adversaris. Podem ser aliats lleials”,ha defensat Sánchez aquest dimarts. La seva intenció és que els equips tècnics de PSOE i Unides Podem es reuneixin aquest dijous per analitzar si es es pot avançar. Confia que les 370 mesures presentades, el sistema de garanties per verificar el compliment i l’accés a “altes responsabilitats” aplani el camí de la investidura. És la primera vegada des de la investidura fallida que Sánchez concedeix als morats la possibilitat d’obtenir algun lloc en l’administració. 

Responsabilitats capitals

No ha donat detalls sobre els càrrecs que posaria a disposició dels morats, però ha esmentat que serien "responsabilitats capitals" als "òrgans i institucions de l’Estat". Ha esmentat els àmbits social, fiscal, jurídic i energètic, tot i que sense més concreció, perquè espera que els equips negociadors avancin en aquesta oferta, que denomina“acord de governança”en una reunió el dijous que previsiblement es tancarà en les pròximes hores. 

Verificació contra el recel

La“triple garantia” que proposa consisteix a crear una comissió al Ministeri d’Hisenda per verificar el compliment pressupostari de l’acord; crear comissions de seguiment al Congrés i el Senat; i finalment, que també les associacions civils verifiquin amb un mecanisme reforçat que les polítiques incloses en el pacte es duen a terme.

El president en funcions ha fet l’anunci en l’acte de presentació de les 300 mesures programàtiques que planteja a Podem. Ha explicat que el fisc del 25 de juliol, quan Iglesias es va negar a donar-li suport, va trencar la confiança, però des d’aquest punt de desacord, diu, és millor reconstruir-la que anar a eleccions. Aquesta oferta seria un pas intermedi. Podem tindria l’al·licient, diuen els socialistes, de donar suport a la investidura però no entrarien en l’estructura del Govern, una cosa que veuen inviable.

Notícies relacionades

“Constatem que la desconfiança mai és una base per construir”, ha assenyalat. “No compartim tant per governar junts”,però ha tornat a estendre la mà a Iglesias: “Lameva disposició a l’acord és sincera i total. Si ha fallat la desconfiança, treballem per reconstruir-la”. Sánchez planteja a Iglesias que o només el recolzi en la investidura o bé l’acompanyi parlamentàriament tota la legislatura amb un programa pactat. Sempre sense entrar en l’estructura del Govern. 

El president ha fet la nova proposta a Iglesias davant 700 persones i envoltat per la major part dels seus ministres, en un acte a Madrid en el qual ha presentat la seva base programàtica, unes mesures que tant li valen per provar de salvar un acord amb Iglesias com per anar a les eleccions el 10 de novembre.