ENTREVISTA A LA LÍDER DE CIUTADANS A CATALUNYA

Lorena Roldán: «L'independentisme és un tsunami perquè ho destrossa tot»

«Espanya Suma seria regalar-li a Sánchez el somni de tornar a les dues Espanyes, al pols entre rojos i blaus»

«No és Cs qui ha canviat, sinó les persones que van votar l'estratègia i han canviat d'opinió»

roldan-corregido / periodico

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lorena Roldán (Tarragona, 1981) recull el testimoni d’Inés Arrimadas al capdavant de Ciutadans amb l’encàrrec de reeditar una victòria electoral que, segons les enquestes, s’augura complicada.

¿Hi haurà canvis al partit amb el seu lideratge?

Seguirem amb la mateixa línia perquè lamentablement l’escenari és el mateix. Hem de continuar treballant per defensar els drets i les llibertats de tots els catalans, per ser la veu del constitucionalisme, plantant cara al separatisme i denunciant els seus abusos. 

¿Ciutadans vol eleccions?

Sí. Demanem al senyor [Quim] Torra que faci un pas al costat. No té cap tipus d’estratègia més enllà de la confrontació amb l’Estat i de seguir amb el procés, allargant aquest xiclet que ja no dona més de si. Ell segueix amb la seva república imaginària. No podem sotmetre l’agenda dels catalans a l’agenda de l’independentisme i la desobediència. 

No obstant, a les generals, les municipals i les europees van quedar lluny del milió de vots i el PSC els va superar. ¿Els catalans estan premiant el diàleg amb l’independentisme davant la seva estratègia de confrontació? 

Es vota en clau diferent segons el tipus d’eleccions. No crec que es puguin comparar. A les generals passem de 32 diputats a tenir-ne 57 i estem pràcticament en un empat tècnic amb la segona força. Hem demostrat ser un partit de govern. Anem pel bon camí. Som els únics capaços de reconstruir els ponts que el separatisme ha trencat.

Li han plogut crítiques per «expulsar» el PSC i el PPC del constitucionalisme i han xocat amb Societat Civil Catalana. ¿Cs s’està bunqueritzant? 

Ni de bon tros. Amb Societat Civil Catalana hi ha hagut un moment puntual, vam dir que s’hauria d’apartar una mica del tema més polític, que per això estem els partits, i fer la seva feina, però tenim tota la voluntat de sumar. Quant a la proposta del PPC, creiem que cal sumar amb intel·ligència i, de vegades, Espanya suma, però la corrupció resta. 

A Navarra, sí. A Catalunya, ¿per què no?  

Es va fer per les circumstàncies  que hi havia en aquell moment a Navarra. En cap moment hem pensat a extrapolar aquesta fórmula. Entenc que el PP ho ofereixi per amagar una mica els seus mals resultats, però nosaltres estem pensant en una altra cosa i Espanya Suma seria regalar-li a [Pedro] Sánchez el somni de tornar a les dues espanyes, de tornar a l’enfrontament entre rojos i blaus. 

L’independentisme prepara una resposta social i institucional a la sentència de l’1-O. 

La primera resposta d’un demòcrata a una sentència ha de ser acceptar-la i acatar-la. Però hem vist Torra amenaçant des de fa mesos que si la sentència no li agrada hi hauria conseqüències. Una segona tardor calenta. A l’anterior vam veure com els CDR campaven al seu aire i com Torra els encoratjava. Ara parlen d’un tsunami i crec que han escollit bé el nom perquè un tsunami ho destrossa tot per on passa i això és el que està fent l’independentisme. 

El seu nou lema, «ho tornarem a frenar», ¿significa que advocaran per un altre 155?

El 155 no és una proposta, és una reacció necessària quan hi ha dirigents que se salten la llei. Quan es posa en risc la Constitució, cal aplicar-la. Sánchez ja hauria d’haver fet alguna cosa, com a mínim, enviar aquest requeriment per preguntar-li al senyor Torra si pensa acatar la llei o no. Són els mateixos i faran exactament el mateix mentre Sánchez es fa el boig i mira cap a una altra banda.

¿Creu que hi ha fets per justificar el requeriment?

Està molt clar que volen repetir el cop i des del Govern d’Espanya ningú fa res. 

El seu partit critica que Sánchez s’aliï amb Podem, però vostès i el PP no es mouen del ‘no’. ¿Quina és, llavors, la sortida? 

Sánchez va escollir els seus socis fa molt temps. Ho vam veure durant la campanya amb picades d’ullet al populisme i al nacionalisme. Ningú l’ha obligat a pactar amb Bildu a Navarra. Sempre que ha pogut triar els ha triat a ells. El que ha de fer ara és posar-se d’acord amb el senyor [Pablo] Iglesias, deixar-se ja d’aquest serial de l’estiu.

Notícies relacionades

Dirigents i fundadors del seu partit han trencat el carnet per l’estratègia d’Albert Rivera. ¿S’ha fet autocrítica? 

És evident que hi ha persones que no estan d’acord amb aquesta estratègia de ‘no’ a Sánchez, però es va votar als òrgans de decisió per unanimitat i aquestes persones, que han canviat d’opinió, en aquell moment consideraven que aquesta era l’actitud correcta. La seva decisió és respectable però no és Cs qui ha canviat, sinó aquestes persones. ¿Què seríem si, després d’explicar-los als ciutadans de què havia de servir la papereta taronja, no complíssim la nostra paraula?