negociació d'investidura

Sánchez insta Iglesias a acceptar una "sortida intermèdia" sense vencedors ni vençuts

El president va plantejar una tercera via que s'haurà de concretar en la reunió PSOE-Podem

"Saber negociar és voler negociar; no imposar, sinó acordar", afirma el líder socialista

sanchez saber negociar es querer negociar no imponer sino acordar / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha emplaçat aquest dijous el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias a acceptar una "sortida intermèdia" en la negociació que reprendran aquesta tarda els equips dels dos partits sobre la investidura.

Segons Sánchez, una bona negociació és la que acaba amb una "sortida intermèdia entre posicions antagòniques", en aquest cas, entre el govern de coalició que exigeixen els morats i la fórmula de govern en solitari que vol Ferraz.

Dimarts passat, Sánchez va plantejar una tercera via: una tercera via: compartir la governança del país oferint a Podem entrar en òrgans i institucions de l’Estat no supeditats al Consell de Ministres, oferta que s’haurà de concretar en la reunió d’aquesta tarda. La mateixa vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ja va mostrar la seva disposició a què Podem tingui presència en òrgans com la CNMV i el CIS.

En aquesta línia, Sánchez ha remarcat que "saber negociar és voler negociar; no imposar, sinó acordar", a més d’insistir que l’acord no pot tenir "ni vencedors ni vençuts".

Sense investidura gratis

Poc abans, la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, assegurava que Sánchez no vol un acord "gratis" amb Unides Podem perquè l’objectiu del PSOE és tenir una "garantia" de governabilitat per a Espanya en tota la legislatura. "Es tracta d’abordar la globalitat de les polítiques, d’anar marcant les prioritats i que es plasmin en un acord perquè evidentment una investidura sense acord podria provocar problemes de governabilitat, que és el que està evitant el president des del primer dia i el que està intentant, amb les diferents propostes que ha posat a sobre de la taula, garantir un període de quatre anys que permeti que Espanya abordi reptes", ha explicat Montero.

Notícies relacionades

Montero ha destacat que cal assolir acords en les negociacions entre el PSOE i Unides Podem, que comencen aquesta tarda amb una reunió al Congrés entre els equips negociadors, en què les dues formacions han d’estar disposades a "enriquir i trobar punts de trobada". "Espero que a la reunió tots dos hi acudeixin amb esperit constructiu i que es permeti avançar", ha afegit.

Per la seva banda, Unides Podem ha insistit en la coalició i ha rebutjat l’oferta de tenir punts de control en les institucions perquè la formació diu que això seria "polititzar" els càrrecs. En resposta, Montero ha assenyalat que no hauria de caure en els "errors" de juliol com va ser "començar pels càrrecs i el repartiment de carteres i competències".