històric d'ETA

'Txeroki' esperarà a la presó que s'assenyali el judici per l'assassinat del jutge Lidón

La terrorista 'Anboto' també ha arribat a Espanya

L’exdirigent d’ETA Garikoitz Aspiazu, àlies ’Txeroki’, en un judici a l’Audiència Nacional el juny del 2011.

L’exdirigent d’ETA Garikoitz Aspiazu, àlies ’Txeroki’, en un judici a l’Audiència Nacional el juny del 2011. / EFE / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
EFE

La secció tercera de l’Audiència Nacional ha ratificat la presó de l’exdirigent d’ETA Garikoitz Aspiazu Rubina, 'Txeroki', en espera que sigui jutjat a Espanya per l’assassinat del magistrat José María Lidón el 2001 i després que França l’hagi entregat temporalment per a aquest final.

Segons han informat fonts de l’Audiència Nacional, la sala ha avalat així la presó acordada per a 'Txeroki', que va arribar aquest dilluns a Espanya entregat temporalment per França, on compleix condemna, perquè assisteixi al judici.

Es tracta de la vista per l’assassinat del jutge, un atemptat pel qual l’Audiència Nacional va condemnar a 26 anys de presó un altre etarra, Orkatz Gallastegi Sodupe.

'Amboto' a Espanya

Aquest dimecres també ha arribat a territori espanyol una altra exdirigent etarra, Soledad Iparraguirre, 'Anboto', que sí que ha acabat de complir la seva pena a França i s’enfronta ara a dotze processaments per atemptats a Espanya.

Segons han indicat a Efe fonts de la lluita antiterrorista, Anboto ha sigut traslladada amb avió a Madrid, després de la qual cosa aquesta tarda serà posada a disposició de dos jutjats centrals d’instrucció de l’Audiència Nacional (el número 3 i el número 5), que li comunicaran els seus dotze processaments i decidiran si enviar-la a presó en espera de ser jutjada per ells.

Notícies relacionades

Un dels atemptats pels que ha de respondre és el de l’assassinat del comandant de l’Exèrcit de Terra Luciano Cortizo el 1995. També per l’atemptat contra un vehicle policial el 6 d’agost de 1987 en un lloc conegut com Alt d’Armentia, a Vitòria, on dos agents van morir i per l’intent d’assassinar el Rei Joan Carles en la inauguració del Museu Guggenheim de Bilbao el 1997, que va resultar frustrat gràcies a la intervenció d’un ertzaina que va ser assassinat.

Està processada així mateix per l’assassinat el 26 de juny de 1985 del carter de la localitat alabesa d’Amurrio Estanislao Galíndez, a qui ETA considerava un confident de la policia, i per l’assassinat l’any 1995 del policia nacional Rafael Leyva en un atemptat en unes dependències del DNI de Bilbao.

Temes:

ETA