ELS COMPTES PÚBLICS

Comuns i PSC exigeixen al Govern "revertir retallades" per avalar els Pressupostos

Aragonès proposa modificar l'impost de successions i un IRPF més progressiu

Els socialistes també condicionen el seu recolzament al respecte de la legalitat vigent

GRAF2546 BARCELONA  Cataluna  4 8 2019 -El vicepresidente del Govern  Pere Aragones durante una entrevista con Efe en la que afirma creer que  no hay que descartar ni un adelanto electoral ni un Govern de concentracion  para responder a una eventual sentencia condenatoria del Tribunal Supremo y veria  contraproducente  reducir la pluralidad del independentismo a  una unica lista  electoral  Aragones ha senalado que  para tomar las mejores decisiones  a la hora de dar respuesta a las posibles condenas a los lideres independentistas juzgados por el  proces   no hay que ir con prejuicios sobre ninguna de las posibles alternativas   sino que hay que  tenerlas todas sobre la mesa  EFE Quique Garcia

GRAF2546 BARCELONA Cataluna 4 8 2019 -El vicepresidente del Govern Pere Aragones durante una entrevista con Efe en la que afirma creer que no hay que descartar ni un adelanto electoral ni un Govern de concentracion para responder a una eventual sentencia condenatoria del Tribunal Supremo y veria contraproducente reducir la pluralidad del independentismo a una unica lista electoral Aragones ha senalado que para tomar las mejores decisiones a la hora de dar respuesta a las posibles condenas a los lideres independentistas juzgados por el proces no hay que ir con prejuicios sobre ninguna de las posibles alternativas sino que hay que tenerlas todas sobre la mesa EFE Quique Garcia / Quique Garcia (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Socialistes comuns han sortit aquest dimecres de la Conselleria d’Economia molt més satisfets que els seus predecessors, la CUP, tot i que van coincidir amb els anticapitalistes en part del diagnòstic: el marc pressupostari del vicepresident del Govern, el conseller Pere Aragonès, és, ara per ara, "inconcret" i "no reverteix les retallades".

Fonts deCatalunya En Comú-Podemconsultades per aquest diari van remarcar que es tracta d’un esborrany obert a negociació i van valorar el clima de conciliació i la “predisposició” a l’entesa per part de l’Executiu català. 

Van encaixar les declaracions d’Aragonès a TV-3 a primera hora del matí com un “acostament”. El vicepresident va avançar que el seu plantejament passa per un ajustament de l’IRPF perquè sigui més progressiu; per la modificació del’impost de successions per gravar més les grans herències, i per una millora de la fiscalitat ambiental (un extrem que el partit morat no va aconseguir batallar en l’intent de pressupostos de l’any passat). 

Segons diverses fonts, la conselleria d'Aragonès treballa amb un dèficit del 0% i la previsió de creixement del PIB és de l’1,9%. Per acostar els seus eventuals socis, els tècnics d’Economia van posar sobre la taula l’augment de 2.500 milions d’euros dedicats a inversió social respecte al 2017. Traduït a les xifres que manejaven en el disseny de l’esborrany del 2019, que no va arribar a presentar-se al ple del Parlament, suposaria 795 milions més. 

Però, segons les fonts consultades, es tracta d’unes inversions ja “compromeses”, és a dir, no manejables. Davant d’aquest escenari, a la propera trobada (que tindrà lloc a finals de mes), els comuns pressionaran perquè s’abordi la capacitat de “generar nous ingressos” que puguin destinar-se a reduir les desigualtats socials. “No donarem un xec en blanc”, precisen les fonts.

"Diàleg constructiu"

La diputada del PSC i encarregada de la carpetada d’economia, Alícia Romero, va celebrar que el Govern "estigui obert a negociar", tot i que va afirmar que hi haurà d’haver esforços per les dues parts perquè "el context polític influeix". Les declaracions del president, Quim Torra, advocant per la "confrontació" amb l’Estat quan es doni a conèixer la sentència del Tribunal Suprem, va dir, no aplanen el camí per estrènyer-se les mans.

Romero va deixar clares les condicions del seu partit: que l’Executiu català faci servir “una política dins de la legalitat” i que mantingui un “diàleg constructiu amb els catalans, els grups parlamentaris i l’Estat”. Dit d’una altra manera: el PSC va avisar que les eventuals maniobres unilaterals que no se cenyeixin a la legalitat vigent podrien fer esclatar la negociació. 

Esborrany "insuficient"

Notícies relacionades

Molt més agra va ser la trobada de dimarts entre la conselleria i la CUP. “Per molta enginyeria que facin, aquests pressupostos consoliden les retallades dels últims anys”, va censurar la diputada anticapitalista Maria Sirvent. I va acusar Aragonès de presentar un esborrany "continuista i insuficient". 

El conseller va replicar ahir des de la cadena pública que els comptes que els van presentar són "els que va votar la CUP, els del 2017". “Però no poden dir que el pressupost que ells van aprovar és de retallades", va postil·lar. Aquestes xifres les van votar amb el compromís del llavors president, Carles Puigdemont, de fixar data al calendari per a un referèndum que se celebrarial’1 d’octubre