DOCUMENT DE 300 MESURES

La proposta de Sánchez per a Catalunya: referèndum no, diàleg sí

Els socialistes es comprometen a impulsar un "Estat autonòmic renovat" i un nou model de finançament

jcarbo46322737 torra sanchez181220194728

jcarbo46322737 torra sanchez181220194728 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pedro Sánchez ha presentat aquest dimarts les seves 300 propostesper a la formació d’un govern progressista amb què preténatreure el recolzament d’Unides Podem a la seva investidura. El document inclou la que és la proposta del PSOE per a Catalunya i que es resumeix en referèndum no, diàleg sí.

Sota l’epígraf ‘Estructura territorial’, últim punt del document de 300 mesures, el PSOE afirma que abordarà el "conflicte de convivència a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans i també entre el Govern d’Espanya i la Generalitat". Ho farà, afegeix, "sempre dins de la Constitució".

Els socialistes expressen la seva voluntat d’avançar cap a "un model d’Estat integrador", que inclogui un “finançament adequat". I adverteixen que en aquest model "no hi té cabuda un referèndum d’autodeterminació que el Tribunal Constitucional ha considerat contrari a la Constitució i que, des d’una perspectiva política, provoca la fallida de la societat".

Nou sistema de finançament

La proposta de Sánchez obre la porta a impulsar la diversitat autonòmica, però assegurant que, en aquest model d’Estat integrador, "diversitat, igualtat i solidaritat siguin valors compatibles". En aquest model, subratlla, les diferents administracions han de comptar amb un “finançament adequat" i han d’actuar amb "lleialtat institucional". En aquest sentit, el document inclou el compromís d’"aprovar un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes". Per a això, els socialistes es proposen desenvolupar les regles i principis que han de regir aquest sistema de finançament. El procediment per fer-ho, apunten, serà a través de la "participació dels territoris".

Notícies relacionades

Pel PSOE, el "model d’Estat autonòmic renovat" assentarà els seus instruments de relació entre l’Estat i les autonomies en la Conferència de Presidents, en conferències sectorials i en convenis de col·laboració.

A nivell general, els socialistes es comprometen, a més, a aclarir el repartiment de competències, a promoure la participació de les autonomies en les decisions de l’Estat i a impulsar l’intercanvi d’informació per afavorir una "autèntica integració".