INVESTIDURA EN L'AIRE

El Govern central respon a Podem: "Els trens passen"

Sánchez no es presentarà a una segona investidura si no es garanteix abans prou suport

El PSOE creu que els morats van evidenciar al Congrés amb el seu enuig que la coalició és impossible

isabel-celaa

isabel-celaa / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern central no prendrà en consideració l’última proposta de Pablo Iglesias, que mira ara de negociar tornant a l’oferta de coalició que el PSOE va posar sobre la taula al juliol i que llavors va rebutjar. Ni aquest moviment ni tampoc l’agra topada viscuda al Congrés aquest dijous han mogut la posició de Pedro Sánchez. El president en funcions continua determinat a plantejar com a punt de trobada un programa amb 300 mesures que presentaràdimarts, tot i que sap que els morats no estan disposats a entregar una investidura "gratis" i, menys encara, a pactar un paquet de polítiques perquè el PSOE posi el seu segell sobre propostes morades.  

"No podem tornar al temps passat, que no va ser millor, els trens passen, escollir és renunciar, van triar dir ‘no’ a la coalició amb el pretext que l’oferta era decorativa”, va argumentar aquest divendres la portaveu governamental, Isabel Celaá, insistint en la impossibilitat de tenir uns aliats a la Moncloa que facin un Executiu a l’ombra o busquin "la crítica". Feia referència implícita al clima d’hostilitat que va deixar al Congrés el xoc abrupte entre el PSOE i Unides Podem.

L'"error"

Fonts del Govern expliquen a aquest diari que, si bé la intervenció del PSOE va ser dura, Podem es va equivocar perquè al replicar amb més vehemència i enredar-se al foc creuat complica encara més el clima de diàleg per aconseguir la coalició que pretenen. Els socialistes creuen que l’enuig monumental de la portaveu morada, Noelia Vera, va evidenciar davant de l’opinió pública que la cohabitació a la Moncloa és impossible

Notícies relacionades

Les negociacions es reprendran dimecres. Sánchez viatjarà previsiblement a Bilbao per reunir-se amb el líder del PNB, Andoni Ortuzar, i al llarg de la setmana també es veurà amb responsables del Partit Regionalista Càntabre (PRC). Les anunciades cites amb ERC i JxCat continuen sent una incògnita, però el Govern sí que ha avançat que fins a la segona setmana de setembre no hi haurà trobades amb el PP, Ciutadans i Podem. ¿Per què tan tard? "Els temps els marca el president", respon Celaá.

La portaveu va admetre aquest divendres el que era un secret de domini públic. Si el president en funcions no obté d’aquests contactes prou recolzament, no se sotmetrà a un nou intent d’investidura.