DES DE GINEBRA

Marta Rovira: «Estem en un conflicte polític, i això implica confrontació»

La dirigent d'ERC aposta per mantenir la via del diàleg i insta l'independentisme a assumir que «la repressió ha arribat per quedar-se»

la secretaria general de erc marta rovira habla de la confrontacion con el estado y de la represion de espana a el independentismo / periodico

2
Es llegeix en minuts
ACN

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha reaparegut pocs dies abans de l’inici del curs polític i de la Diada. Després d’un any vivint a Ginebra, la republicana analitza en una entrevista concedida a l’agència ACN les estratègies de l’independentisme, que en els últims mesos han provocat tensions entre JuntsXCat i  JuntsXCatERC. En aquest marc, Rovira opina que el pols amb l’Estat és inevitable. "Estem en un conflicte polític, i això implica confrontació, tot i que no sigui volguda", ha assenyalat. La dirigent republicana considera que "la repressió de l’Estat ha vingut per quedar-se" i insta els independentistes a assumir-ho.

Rovira no tanca, no obstant, la porta a la negociació amb el Govern espanyol i es nega a "regalar la bandera del diàleg a Pedro Sánchez". En aquest sentit, ha defensat que és essencial que l’independentisme mantingui aquesta estratègia de diàleg tant dins com fora de Catalunya.

En l’entrevista, Rovira es refereix a la "confrontació amb l’Estat" per la qual va apostar el president Quim Torra i que va provocar polèmica fins i tot en alguns sectors d’ERC. Sobre això, la dirigent republicana afirma que el concepte no li és aliè. "Estem en una situació de conflicte polític, i el conflicte polític implica una confrontació, tot i que mai sigui ni estimada ni voluntària. Clarament identifico la situació política actual en forma de conflicte polític", subratlla. És per això, afegeix, que els independentistes han d’"assumir i prendre consciència que s’està gestionant la qüestió política en termes de conflicte polític".

Aposta ferma pel diàleg

Davant d’aquest conflicte, Rovira aposta per mantenir obertes totes les estratègies. Segons el seu parer, els independentistes "no han de renunciar ni abandonar cap estratègia; al revés, les han d’abraçar absolutament totes", ha insistit.

Rovira ha defensat l’aposta pel diàleg: "A nivell internacional m’adono que hem d’apostar per la via del diàleg i la negociació amb Sánchez, tot i que moltes vegades ens sembli que aquesta via continua sense tenir representant a l’altre costat de la taula". La secretària general d’ERC admet, no obstant, les dificultats que presenta aquesta estratègia: "Quan un govern espanyol dimiteix de fer política, mira cap a un altre costat i posa sobre la taula la repressió política com a resposta, la situació és de conflicte".

Malgrat això, reitera que és essencial mantenir viva aquesta opció. "No deixarem escapar mai la bandera del diàleg i la negociació, que és la que es vol quedar Sánchez. Aquesta bandera no l’hi regalarem, entre altres coses perquè nosaltres no ens hem aixecat de la taula del diàleg. Són ells els que tenen la cadira buida des de fa mesos, els que no assumeixen la resolució democràtica i política del conflicte i la fien a una sentència que empitjorarà la situació política al nostre país i a l’Estat".

Més repressió

Notícies relacionades

Rovira ha alertat que, sigui quin sigui el full de ruta de l’independentisme, l’Estat continuarà aplicant "repressió". "La repressió, des del moment en què un Estat i un govern estan disposats a utilitzar-la com a instrument polític, ha vingut per quedar-se", ha dit abans de subratllar que l’independentisme hauria "de prendre consciència" d’això, perquè "també fa falta una estratègia contra la repressió que ha de superar el moviment independentista, perquè la repressió acaba afectant tota la ciutadania i mina la democràcia".

Sobre la seva situació a Ginebra, la republicana apunta que pot perillar després de les sentències del judici l’1-O. Ha apuntat al risc que es reactivin les euroordres i la "persecució dels exiliats". "Després de la sentència hi haurà nous focus de repressió, es reobriran els de l’àmbit internacional i veurem com continuen els judicis que hi ha pendents", afegeix.