LA INVESTIDURA EN L'AIRE

Sánchez deixa per al setembre les reunions amb els nacionalistes

El Govern al·lega que vol acabar abans el seu projecte programàtic

La Moncloa respon a Iglesias que "no hi ha cap caixa o faixa"

FILE PHOTO: Spain’s Prime Minister Pedro Sanchez speaks during a brief news conference after his traditional summer meeting with King Felipe at Marivent Palace in Palma de Mallorca, Spain August 7, 2019. REUTERS/Enrique Calvo/File Photo

FILE PHOTO: Spain’s Prime Minister Pedro Sanchez speaks during a brief news conference after his traditional summer meeting with King Felipe at Marivent Palace in Palma de Mallorca, Spain August 7, 2019. REUTERS/Enrique Calvo/File Photo / Enrique Calvo (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Només queda un mes per evitar la repetició electoral, però les negociacions continuen en dic sec. Pedro Sánchez no es reunirà fins al setembre amb els partits nacionalistes. Tot i que el PSOE havia avançat que el president en funcions començaria la nova ronda de contactes a partir del 19 d’agost, el cert és que finalment aquestes cites continuen sense data. El Govern ha anunciat aquest divendres que, en contra de l’esperat, tampoc es faran la setmana que ve, la qual cosa situa ja aquestes trobades al setembre.

“Els temps els marca qui va obtenir millor resultat, que és el president”, ha defensat la ministra portaveu, Isabel Celaá, després de la roda de premsa del Consell de Ministres. El Govern afirma que Sánchez vol tenir tancat el programa de legislatura abans de tornar a les reunions, que començaran amb el PNB, PRC, ERC i JxCat. La intenció, expliquen, és desenvolupar que polítiques es durien a terme (amb el seu desenvolupament normatiu, calendari i finançament) i mirar de persuadir Pablo Iglesias perquè recolzi la investidura per impulsar aquestes mesures, però sense entrar en l’Executiu. En aquest ordre d’intencions, Sánchez es reunirà la setmana que ve amb organitzacions socials, però els contactes amb els partits hauran d’esperar.

En un clima de profunda desconfiança amb Podem, el president diu estar determinat a consolidar un Executiu “fort i cohesionat entornd’un sol govern, amb una única direcció política”, segons ha assenyalat Celaá, suggerint que els morats buscaven construir un executiu paral·lel

Iglsias ja ha dit que no entregarà legislatura gratis, però el Govern insisteix que ja no hi ha opció de cogovern. “No s’observen condicions per a un govern de coalició, de cap manera”,ha conclòs Celaá. La portaveu insisteix que hi ha altres opcions com pactar un programa amb Podem o que el PP s’abstingui i que, per tant, no es tracta d’elegir entre cogovern o eleccions.

“És un fals dilema, hi ha moltes fórmules a part del govern de coalició que val la pena explorar”, ha insistit i ha rebutjat la idea que en el plantejament de Sánchez hi hagi“cap caixa o faixa”, com denuncia Iglesias.

Notícies relacionades

Tot i que queda només un mes de marge per evitar la repetició electoral, el Govern considera que el temps no ha de pressionar necessàriament només Sánchez, sinó també sobre la resta de partits.

“El temps corre per a tothom, no només per a aquest Govern. Hem de pensar que totes les forces reflexionaran i veuran els escenaris que s’obren, i veuran quines opcions tenen a la seva mà”, ha plantejat Celaá.