CONSELL DE MINISTRES

El Govern requereix incompetència a la Generalitat pel pla d'Acció Exterior

L'Executiu al·lega que s'atribueix comeses que no respecten l'àmbit d'actuació de l'Estat

isabel-celaa

isabel-celaa / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de Ministres ha decidit aquest divendres acordar un requeriment a la Generalitat pel pla estratègic de relacions exteriors, al considerar que transcendeix l’àmbit d’actuació d’un Executiu autonòmic. La portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha assenyalat que, després d’estudiar la norma, ha arribat a la conclusió que aquesta “no respecta les competències de l’Estat ni els principis i directrius que han de regir les accions exteriors d’una autonomia”. 

Notícies relacionades

La Moncloa considera que el pla, aprovat el 25 de juny, ofereix una projecció de Catalunya com a Estat i es presenta per acció o omissió com un “subjecte internacional”. El Govern considera que el text no esmenta que Catalunya és una autonomia i afavoreix en canvi altres expressions “ambigües”.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha explicat que el requeriment d’incompetència és el pas previ per interposar un recurs davant del Tribunal Constitucional. El Govern tindrà un termini de 30 dies per modificar la norma i ajustar-la als criteris suggerits pel Govern central. Si no ho fa, l’Executiu tindrà la via oberta per plantejar el conflicte davant del tribunal de garanties constitucionals.