Dispositiu policial especial

Grande-Marlaska, sobre la cimera del G-7: "Estem preparats per prevenir actes violents"

Interior ha enviat a la frontera basca amb França 2.810 policies i guàrdies civils de reforç, entre els quals unitats antiavalots

El ministre ha recordat que "hi ha radicals que s'infiltren en manifestacions", assenyalant grups com el Black Bloc i els armilles grocs

undefined49517270 grafcav7404  san sebasti n  gipuzkoa   22 08 2019   el minis190822140010

undefined49517270 grafcav7404 san sebasti n gipuzkoa 22 08 2019 el minis190822140010 / Juan Herrero

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un total de 2.810 agents de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia controlaran la frontera basca i navarresa amb França des d’aquest divendres i fins al final de la cimera del G-7 que es farà a Biarritz.El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha donat el nombre exacte d’efectius aquest dijous a Sant Sebastià, en una compareixença davant els mitjans.

El titular d’Interior ha visitat avui els centres de coordinació i comandament de la Policia i la Guàrdia Civil establerts a Guipúscoa per donar recolzament a les forces de seguretat franceses en el control de la seguretat de la cimera. "I també de la contracimera", ha recordat el ministre, per argumentar que les forces de seguretat enviades a Euskadi hi són "per assegurar els drets de tots els ciutadans".

Aquest dissabte hi ha convocada, entre Hendaia i Irun, una gran manifestació de col·lectius antiglobalització i alternatius. Les missions principals que el dispositiu té encomanades són "informació, estrangeria i control de fronteres en patrulles conjuntes amb França", ha resumit el ministre.

Control policial a l’entrada d’Hendaia per Irun / GEH

Grande-Marlaska ha explicat que el dispositiu desplegat pel Ministeri de l’Interior a Guipúscoa respon a una sol·licitud de col·laboració feta fa mesos pel govern francès. "Estem preparats per prevenir fets violents", ha dit el ministre. "És un fet objectiu que hi ha elements radicals que s’infiltren en manifestacions legítimes", ha afegit.

El ministre ha donat alguns noms d’aquests "elements radicals": "Black bloc, els armilles grogues, radicals d’esquerra, el moviment anarquista... busquen tenir protagonisme". És un protagonisme, ha explicat, "que una societat democràtica accepta i admet sempre que sigui pacífic".

Durant aquesta jornada, s’han produït petites marxes de col·lectius altermundialistas amb destinació al centre FICOBA d’Irun, on la contracimera té el seu principal punt de reunions. A la principal, amb pocs assistents, s’ha passejat l’eslògan "Zuen mundua gainbehera. ¡¡Gureak eraikitzera goaz!!", en català "El teu món està en decadència. ¡¡Construïm el nostre!!"

manifestacin-previa-irn-g7 / periodico

Les forces de seguretat desplegades per Interior inclouen unitats especials antiavalots. Grande-Marlaska ha admès que la competència en seguretat pública correspon a la Ertzaintza en territori basc –de fet, el departament de Seguretat basc té el seu propi centre de coordinació–, però aquestes unitats de la Policia i la Guàrdia Civil "estan com a recolzament pel control de fronteres i com a recolzament a la Ertzaintza en cas que ho demanessin", ha dit.

Desviació a la Jonquera

La celebració de la cimera i l’establiment de ferris controls a la frontera coincideix amb dates difícils del mes d’agost, en què es du a terme l’OPE (Operació Pas de l’Estret). Són tres milions i mig de marroquins i algeriansque creuen Espanya per tornar a les seves ciutats europees de residència i treball.

Interior està insistint des de fa dies a aconsellar rutes alternatives per a tot aquest trànsit, bona part del qual sol utilitzar els passos d’Irun i Behovia per entrar a França. La Direcció General de Trànsit distribueix un mapa de rutes alternatives que concentra gairebé tot aquest trànsit en el pas gironí de la Jonquera.

"El pas de ciutadans del nord de l’Àfrica és una dificultat afegida. Se’ls demana aquest sacrifici suplementari", ha dit Grande-Marlaska.

L’‘Open Arms’ i Podem

Al ministre de l’Interior li han preguntat també per la situació dels migrants rescatats per l’‘Open Arms’, i sobre quina serà el seu destí. "L’important és que els migrants ja són a terra, ja estan atesos i cuidats, això és l’important", ha subratllat Grande-Marlaska, sense aclarir quan sortiran de Lampedusa: "Hi ha un procediment obert. Potser l’autoritat judicial requereix que es quedin en territori italià per interrogar-los, o pot ser que no tingui cap inconvenient en què es procedeixi al repartiment, tal com es va acordar. Ja no importa tant quan pugui tenir lloc aquest repartiment, perquè els drets d’aquests homes, dones i menors actualment ja estan garantits", ha dit.

"Espanya compleix les seves obligacions. Desplega al Mediterrani una politica de responsabilitat, solidaritat i humanitat", ha recordat Grande-Marlaska quan durant la compareixença li han preguntat pels rescats de migrants.

El ministre ha recordat dades d’immigració amb governs del PP: de 8.000 entrades el 2016 a 27.000 el 2017, i, a partir d’aquestes xifres, ha assegurat: "En un any hem rebaixat el nombre d’entrades en un 40 per cent", ha assegurat, per afegir taxativament: "És molt greu, una temeritat, una absoluta ignorància, per no dir mala fe, afirmar que el Govern no té una política migratòria".

Notícies relacionades

Sobre les converses, o la seva absència, amb Podem per formar govern, Grande-Marlaska ha opinat que"no és factible i no és possible que alguns vulguin que en un govern hi hagi dos governs. El president del Govern ho ha dit clarament".

Grande-Marlaska ha afegit: "Ha quedat clar que la societat espanyola no vol tornar a unes eleccions, i el PSOE no vol tornar a unes eleccions. El PSOE i el Govern en funcions estan treballant perquè hi hagi un nou govern amb un programa progressista que el president del Govern està enriquint aquest mes amb les reunions amb la societat civil".