Previsió de desordres

Suspesos els permisos de l'Ertaintza per la contracimera del G7

Els 'ertzaines' de la unitat antiavalots han rebut una crida per a servei especial des de les sis del matí del dissabte 24 i sense hora expressa d'acabament

Interior reforçarà els 'ertzaines' amb 1.000 policies i guàrdies civils, després que París hagi demanat control de l'encreuament de la frontera per radicals antisistema

listado-ertzainas-cumbre-g7

listado-ertzainas-cumbre-g7

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Departament d’Interior del Govern Basc ha suspès els permisos de tots els membres de la Brigada Mòbil de l’Ertzaintza per la previsió de mobilitzacions contra la cimera del G7, la celebració de la qual està prevista entre el 24 i el 26 d’agost a la localitat francesa de Biarritz.

A la comissaria central de la Brigada Mòbil, a Iurreta (Biscaia), està penjat un avís de “crida de lliure” –així anomenen a l’Ertzaintza la suspensió de dies de descans– que afecta tota la plantilla que inicialment tenia festiu el dissabte 24 i diumenge 25 d’agost vinents. Dissabte està prevista una gran manifestació entre Hendaya i Irun de les organitzacions opositores, associades entorn de la plataforma G7Ez (G7 no).

L’ordre afecta 82 agents dissabte, i 64 diumenge. Els ‘ertzaines’ antiavalots, també coneguts com a ‘beltzes’ (negres) pel color del seu uniforme, s’hauran de concentrar a les sis del matí a Iurreta, al costat de Durango, per ser a les 8 ja a Irun, segons fonts policials basques.

Al paper de convocatòria no figura l’hora del final del servei, però els comandaments han explicat als agents en reunions, segons les mateixes fonts, que estarien de tornada a Iurreta a les nou de la nit, després de 16 hores de servei. El companatge previst per a aquella jornada de treball s’expressa en la crida amb una sola paraula: “Entrepans”.

Escassos d’efectius

La Brigada Mòbil compta amb 419 efectius, dels quals 14 són sotsoficials, 62 són agents veterans o de primera i 343 són antiavalots de base. Un intendent mana una unitat les condicions de treball de la qual es van tornar dolorosament controvertides des que, el 22 de febrer del 2018, l’agent Inocencio Alonso, de 51 anys, va morir d’una fallada cardíaca en una jornada de 14 hores davant dels hooligans d’un partit de futbol a San Mamés (Bilbao).

‘Ertzaines’ antiavalots davant d’una manifestació il·legal a Hondarribia (Guipúscoa) / M. DÍAZ DE RADA

En aquesta ocasió, “hauran de treballar 15 hores més una de tornada, i l’endemà les mateixes hores, només amb sis hores de descans entre una jornada i una altra”, lamenta Juan Carlos Sáenz, secretari d’organització del sindicat de la Ertzaintza SIPE-Fepol.

Aquesta organització sindical s’ha queixat que per a aquesta jornada no es disposi de “mitjans materialsa disposició dels ‘ertzaines’” que es prefereix “tenir amagats a les instal·lacions d’Iurreta”, amb referència a un vehicle-mànega i una tanqueta que aparta obstacles, mitjans previstos per a desordres greus.

SIPE ha dirigit una nota a la consellera de Seguretat del Govern Basc, Estefanía Beltrán de Heredia advertint del risc de “repetir errors passats” i exigint que informi “de quants ‘ertzaines’ de dia lliure de treball disposa per al dispositiu de la cimera del G7”. L’executiu de Vitòria ha anunciat la mobilització de 4.000 policies bascos extra aquell cap de setmana, xifra que posa en dubte Sáenz: “No pot ser, no hi ha tants ‘ertzaines’ lliures”. El cos té 7.900 efectius. Les mobilitzacions previstes suposen per als policies que no estiguin en tasques ordinàries 32 hores de treball en 48 hores de calendari.

Notícies relacionades

El Ministeri de l’Interior ha dissenyat un pla de reforços amb la pujada a Euskadi de 1.000 efectius del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil, inclosos antiavalots i agents de Trànsit.

L’‘ertzaina’ Sáenz denuncial’“endèmica falta de personal de la Brigada Mòbil de la Ertzaintza”, i explica que “la seva plantilla està decidida en una Relació de Llocs de Treball precària per a les tasques que han d’afrontar”.