EL DRAMA MIGRATORI

El Govern amenaça amb sancions l''Open Arms'

El barco podria ser multat amb fins a 901.000 euros per seguir amb els rescats

El PP i Cs intenten forçar que Sánchez doni explicacions per la gestió de la crisi

49224286 59

49224286 59 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Atenuat el drama del centenar de migrants de l’'Open Arms', que continuen a Lampedusa a l’espera de ser resituats, el Govern de Pedro Sánchez va virar aquest dimecres el focus cap al barco humanitari amb l’amenaça directa de sancions per haver fet cas omís a la seva advertència, el juny passat, que no havia de continuar rescatant persones a les aigües del Mediterrani. La Moncloa evita ara per ara concretar el càstig, però la multa podria arribar a ser de fins a 901.000 euros, segons la carta que el Ministeri de Foment va enviar al capità del barco quan va decidir de nou salpar a la recerca de persones a la deriva.

L’embarcació, de bandera espanyola, només compta amb l’autorització de proporcionar ajuda humanitària, però no té permís per navegar ni realitzar recerques actives a la zona de salvament i rescat del Mediterrani central. No obstant, en la missiva remesa el 27 de juny, el director general de la Marina Mercant precisava a l’oenagé que les accions de salvament que fossin "de caràcter espontani o ocasional amb motiu de la navegació normal del barco" sí que eren legals. És a dir, si durant el seu trajecte trobava persones "en perill" al mar, les hauria d’assistir.

Ironia de Camps

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, va deixar entreveure ahir que se li imposaran sancions a l’'Open Arms'. "El nostre país és un Estat de dret i les institucions, poders públics i ciutadans estem sotmesos tots a les lleis, ningú està fora de perill d’això, inclòs un barco com aquest," va advertir en una entrevista a la cadena SER.

El director de Proactiva Open Arms, Óscar Camps, va recórrer a la ironia per replicar a la número dos del Govern: "Sovint no sé si parla ella de veritat o Salvini és el ventríloc". De moment, segons l’advocat de l’oenagé, Jaime Rodrigo de Larrucea, l’organització no té obert "el més mínim procediment penal" en contra i la confiscació del barco per ordre de la fiscalia italiana obeeix només a efectes probatoris.

Diverses oenagés d’ajuda a migrants i refugiats van celebrar el desenllaç de la crisi i van manifestar la seva oposició a qualsevol tipus de sanció a Proactiva Open Arms perquè consideren que això només donaria "més ales a l’extrema dreta" en la seva estratègia de "criminalització" d’aquestes organitzacions.

Lupa sobre la gestió

Notícies relacionades

L’amenaça del Govern també va ser durament criticada per la formació amb la qual Sánchez aspira a desencallar la seva investidura, Unides Podem, que va lamentar que "el PSOE no fos la meitat de dur amb Salvini del que ha sigut amb l’'Open Arms'". Els dards a la gestió d’aquesta crisi són un dels envits que des d’avui haurà d’afrontar el president en funcions després de la seva aturada vacacional. El Defensor del Poble ha obert dues actuacions d’ofici per fer un seguiment de les gestions de l’Executiu davant de la "dramàtica" situació del barco.

Mentrestant, el PP i Ciutadans han unit forces per reclamar conjuntament la compareixença de Sánchez al Congrés perquè expliqui les seves "batzegades" en política migratòria. La previsió és que la Diputació Permanent decideixi sobre això la setmana que ve. El vot d’Unides Podem serà determinant.