NEGOCIACIÓ PREINVESTIDURA

Les claus de l'última proposta d'Unides Podem al PSOE

Els de Pablo Iglesias demanen la vicepresidència de Drets Socials i Igualtat i tres ministeris

Podem proposa una «Taula de Diàleg multilateral» entre administracions per resoldre el conflicte català

bis64

bis64 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les negociacions d’investidura tornen a la palestra amb una nova proposta d’Unides Podem per a una coalició que Pedro Sánchez ha rebutjat, perquè considera que el cogovern ja és “inviable” i no suposa “cap avenç”. Aquestes són les claus de l’oferta morada, que reclama la vicepresidència d’Igualtat i tres ministeris (renunciant al de Treball).

1. Una vicepresidència i tres ministeris

A l’apartat de “propostes d’estructura de govern”, Unides Podem fa quatre propostes de repartició de càrrecs basant-se en les exigències de la negociació de juliol. Totes inclouen una vicepresidència –la de Drets Socials i Igualtat– i tres ministeris.

D’aquesta forma, obliguen el PSOE a cedir o bé el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social o bé el de Transició Ecològica, dos que Sánchez ja va advertir que no cediria als morats.

En tres de les propostes apareix també el de Ciència, Innovació i Universitats, i en dos, el de Vivenda i Economia Social. Sanitat i Consum, Agricultura, Pesca i Espanya Buidada i Cultura apareixen cadascun en una proposta.

“Propostes d’estructura de Govern”

<strong>1.</strong> Vicepresidència de Drets Socials i Igualtat; ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social; ministeri de Sanitat i Consum; ministeri de Vivenda i Economia Social

2. Taula de diàleg per a Catalunya

El partit morat, que al principi es postulava com a defensor d’un referèndum per a Catalunya, ha rebaixat les seves exigències fins a apostar per una “Taula de Diàleg multilateral” que acosti la Generalitat i la Moncloa per trobar una solució comuna al conflicte territorial.

3. Reduir la precarietat laboral

L’exigència d’Unides Podem d’aconseguir el ministeri de Treball va ser un dels principals obstacles que van impedir l’acord al juliol. Des de Treball, els d’Iglesias volien apujar el salari mínim, derogar la reforma laboral del PP i acabar amb la precarietat laboral.

En les seves “propostes programàtiques”, els morats determinen un conjunt de mesures per dur a terme les reformes que inclouen acabar amb la temporalitat, permetent-la només en casos molt puntuals i justificats per causes productives i no estacionals; reduir la parcialitat i que els treballadors a temps parcial tinguin els mateixos drets que els que ho són a temps complet; revisar els contractes suposadament formatius però que realment tenen “dimensió laboral” (becaris); sancionar la contractació de falsos autònoms, és a dir treballadors que tenen un sol ocupador, i millorar l’ocupació pública, evitant l’abús de la interinitat.

4. Vivenda pública a preu assequible

Per assegurar l’accés universal a la vivenda a un preu raonable, Unides Podem proposa crear un gran parc de vivenda de lloguer públic que s’ampliï cada any i que, a part d’assegurar l’accés a la vivenda, ajudi a regular el preu del lloguer privat.

Els morats també pretenen impulsar noves fórmules com les vivendes de cessió d’ús, on una cooperativa és la propietària de la vivenda, impedint així el lucre i l’especulació immobiliària i el ‘cohousing’, que es basa en compartir espais comuns i serveis i economitzar costos i recursos.

5. Més ingressos públics i fiscalitat més justa

Unides Podem aposta per fer una fiscalitat més justa alhora que per augmentar els ingressos públics. Així, proposa diverses reformes del sistema fiscal:

Impost de societats: mínim del 15% per a grans corporacions i el 18% per a entitats financeres i empreses d’hidrocarburs.

IRPF: incrementar dos punts els tipus impositius sobre la base general per a les rendes de més de 130.000 euros i quatre punts per a les que superin els 300.000 euros.

Impost de Patrimoni: augmentar-lo l’1% a les fortunes de més de 10 milions d’euros.

IVA: baixar el tipus impositiu dels productes d’higiene femenina al 4% i el dels serveis veterinaris al 10%.

Notícies relacionades

També són partidaris de mantenir Bankia com a banc públic per posar-la al servei d’un creixement sostenible del país.

6. Emergència climàtica

Els morats proposen reduir la producció energètica primària basada en combustibles fòssils i arribar entre el 85% i el 95% de producció energètica renovable el 2040. Així mateix, es disposen a tancar progressivament les centrals de carbó i nuclears sense derivar en un increment del preu de l’electricitat.