EL NOU TAULER POLÍTIC

PSOE i Podem arriben a un acord per governar La Rioja

El pacte, amb el recolzament d'IU, permetrà la investidura de la socialista Concha Andreu

Era l'única autonomia pendent de president després de les eleccions del 26-M

zentauroepp49112726 rioja190718130854

zentauroepp49112726 rioja190718130854 / ABEL ALONSO

1
Es llegeix en minuts
Efe

Concha Andreu serà la nova presidenta de La Rioja, després del’acord PSOE i Podem, al qual finalment s’ha afegit IU. El pacte “garanteix la governabilitat i estabilitat” amb mesures “progressistes i d’esquerres”, assenyalen les tres formacions en un comunicat.

IU va firmar el mes de juliol passat un acord programàtic amb PSOE i pel qual Henar Moreno va ser elegida vicepresidenta primera del Parlament. Aquest document subscrit entre el PSOE i IU, segons Moreno, ha sigut la “base” de la negociació entre Podem i els socialistes. L’acord posaran final a 24 anys de Governs del PP en aquesta comunitat.

Acord a tres

Ha explicat que “la intenció és firmar un acord a tres”, amb PSOE, Podem i IU, “on es recullin les obligacions de les tres formacions que suportaran el Govern, amb diferent grau d’implicació”, ja que la previsió és que la formació morada formi part del Consell de Govern de La Rioja, almenys, amb una Conselleria.

Ha precisat que IU no ha participat de forma directa en les negociacions entre PSOE i Podem, però estava al corrent del procés per la informació que rep dels socialistes i “les coses van bé”.

IU queda fora

Notícies relacionades

Moreno ha incidit en l’acord “a tres” perquè el PSOE necessita sumar 17 diputats –15 socialistes, Romero i Moreno– per “garantir no només la investidura –de Concha Andreu–, sinó la governabilitat” de La Rioja. Ha incidit que l’actitud inicial d’IU i “de moment” és no formar part del Govern de La Rioja perquè el seu paper de controlar i vigilar el compliment d’aquest acord ha de jugar-se en el Parlament regional, però “al llarg d’una legislatura les relacions poden evolucionar i canviar”.

“Qui sap si d’aquí a dos anys considerem que no hi ha un compliment tan lleial com nosaltres volem”, ha dit Moreno, per la qual cosa “hi pot haver un canvi d’actitud”, tot i que “ara la decisió és vigilar des de fora”.