DES DEL 2017, EN LLIBERTAT CONDICIONAL

Rafael Caride, un dels autors de l'atemptat d'Hipercor, liquida la seva condemna

Ha quedat en llibertat després d'haver passat 26 anys a presó, 19 a Espanya i 7 a França

02/08/2019 El miembro de ETA Rafael Caride Simón en una foto de archivo tras su detención

02/08/2019 El miembro de ETA Rafael Caride Simón en una foto de archivo tras su detención / CEDIDA (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’etarra Rafael Caride Simón, un delsetarres penedits acollits a l’anomenada ‘via Nanclares’, ha liquidat aquest diumenge la seva condemna després d’haver estat 26 anys a la presó per ser un dels autors materials del’atemptat d’Hipercor, el més sagnant de l’organització terrorista.

L’històric etarra, de 73 anys, que es trobava en llibertat condicional per ordre de l’Audiència Nacional des de finals del 2017, ha acudit aquest diumenge a la presó de Martutene de Sant Sebastià per firmar els documents corresponents abans de liquidar la seva condemna.

Caride Simón ha quedat en llibertat després d’haver passat 26 anys a la presó, 19 a Espanya i 7 a França. Des de finals del 2017 estava en llibertat condicional per ordre de l’Audiència Nacional.

Trobades amb les víctimes

Condemnat a 790 anys de presó per l’atemptat al centre comercial Hipercor de Barcelona el 1987, que va assassinar 21 persones i va ferir 45 més, Caride Simón va mantenir en els últims anys trobades amb les víctimes d’aquesta matança, a qui va expressar el seu sentiment de culpa pel mal causat.

El novembre del 2017, l’Audiència Nacional va acceptar flexibilitzar les condicions de les condemnes de quatre etarres penedits acollits a la ‘via Nanclares’ que es trobaven en la fase final de les seves condemnes. De fet, Caride Simón és un dels últims etarres penedits que quedaven per sortir.

El jutge central de Vigilància Penitenciària de l’Audiència Nacional, José Luis Castro, va recordar llavors que l’etarra va manifestar per escrit la seva renúncia, rebuig i penediment pels fets pels quals va ser condemnat i que va demostrar la seva desvinculació amb ETA.

Per prendre aquesta decisió, va tenir en compte l’avançat grau de compliment de la seva condemna, la seva bona conducta penitenciària i que compta amb recolzament familiar i amb hàbits laborables consolidats.

Caride Simón, de 73 anys, va acceptar ser voluntari en un projecte d’integració per a persones en situació de risc, principalment població penitenciària, a Guipúscoa, el que explica que hagi triat la presó donostiarra de Martutene per emplenar aquest últim tràmit administratiu.

Resignació i preocupació

Notícies relacionades

Malgrat que es tracta d’un etarra penedit, des de l’AVT afirmen a Efe que les víctimes acullen amb “resignació” la seva imminent sortida de presó tot i que entenen que ha complert la seva condemna i mostren la seva “preocupació” per la possibilitat que l’etarra pugui ser rebut amb un homenatge. No obstant, confien que això no es produeixi al tractar-se d’un pres penedit.