26 maig 2020

Anar al contingut

GESTIÓ DE LA CRISI MIGRATÒRIA

El PP revifa els seus atacs als «tombs» de Sánchez per l''Open Arms'

Moreno acusa el president de deslleial per oferir Algesires sense avisar la Junta

Colau assegura que la proposta «arriba tard» i recorda que ja va plantejar Barcelona

El Periódico

El PP revifa els seus atacs als «tombs» de Sánchez per l''Open Arms'

DAVID CASTRO

Diverses setmanes s'ha passat el PP retraient al Govern que no respongués ara a l''Open Arms' amb la mateixa mà estesa amb què, un any enrere, va accedir a acollir a València els migrants de l''Aquarius'. Una distinció que els populars atribuïen a què llavors el president Pedro Sánchez va buscar un cop d'efecte amb què inaugurar la seva etapa a la Moncloa. Però l'oferiment del port d'Algesires primer i del més proper després tampoc va satisfer un PP que ara, també a diferència de fa un any, governa la Junta d'Andalusia.

No és estrany, doncs, que la primera crítica la llancés el president andalús, Juan Manuel Moreno, que va acusar l'Executiu central de «menysprear» Andalusia a l'haver proposat el port gadità «sense dirigir-se al Govern autonòmic». «Prou de tombs. Exigim lleialtat institucional, coordinació i respecte», va tuitejar el president de la Junta, que va definir la seva comunitat com a «terra solidària, d'acollida i amb dignitat».

Casado reapareix

Diversos dirigents del PP van arremetre en el mateix sentit, repetint la paraula "tombsper descriure la política migratòria del PSOE. Després de dies de silenci, el líder dels populars, Pablo Casado, va retreure a Sánchez que hagi fet «just el contrari» del que havia de fer amb l''Open Arms', que segons el seu parer era coordinar la resposta amb la UE, les comunitats i els municipis afectats. «¿Per què abans no es podia rebre a l''Open Arms' i ara sí? I el més important: ¿d'ara endavant s'acolliran tots els Open Arms que vinguin a les costes espanyoles?», es va preguntar el vicesecretari del PP Antonio González Terol.

La decisió de Sánchez també va ser criticada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tot i que per raons molt diferents. La regidora va retreure al president en funcions que el seu oferiment a l''Open Arms' arribava «massa tard» i va recordar que fa 12 dies ella mateixa va proposar la capital catalana com a lloc de desembarcament dels migrants.

»Hi ha vides en perill i són davant Lampedusa. Els estats de la UE han d'obligar Matteo Salvini a complir la llei, i si no ho fa, obrir una crisi diplomàtica», va defensar Colau.