DESIGNACIÓ POLÈMICA

Ayuso anomena conseller un jutge apartat dels casos Bárcenas i Gürtel per ser afí al PP

Enrique López va dimitir del Constitucional després de ser agafat amb moto sense casc, begut i després de saltar-se un semàfor

zentauroepp26134376 gra113  madrid  01 06 2014   fotograf a de archivo  del 14 1190818113207

zentauroepp26134376 gra113 madrid 01 06 2014 fotograf a de archivo del 14 1190818113207 / R GARCIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El magistrat de l’Audiència Nacional Enrique López serà el nou conseller de Justícia, Interior i Víctimes del Terrorisme del Govern d’Isabel Díaz Ayuso, que fitxa així per al seu Executiu un jutge apartat dels casos Bárcenas i Gürtel per la seva afinitat amb el Partit Popular.

El nom de López, avançat per 'La Razón' aquest diumenge, és el primer que es coneix d’una conselleria dels populars, que en tindran set al Govern de coalició al costat de Ciutadans, amb sis conselleries inclòs el càrrec de portaveu del Govern.

Ayuso pretén donar a conèixer el seu Govern per complet després de la seva presa de possessió com a presidenta aquest dilluns, mentre que Cs ha desgranat ja la majoria dels noms dels seus consellers.

El magistrat de l’Audiència Nacional es farà càrrec d’una cartera que assumeix les funcions d’Interior, abans incloses a la Conselleria de Presidència i que suma a la seva denominació l’al·lusió a les víctimes del terrorisme.

Des de l’equip d’Ayuso destaquen de López que és "un dels grans experts en el tractament jurídic del terrorisme" tant d’ETA com gihadista, també en delinqüència econòmica o que va crear i va presidir l’Observatori de Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

López (Cacabelos, Lleó, 1963) va ser, a proposta del PP, vocal del CGPJ i magistrat del Tribunal Constitucional durant un any (2013-2014), fins que va dimitir, el juny de 2014, després de ser imputat per un delicte contra la seguretat viària per conduir la seva moto sense casc, begut –va quadruplicar la taxa d’alcoholèmia permesa– i saltar-se un semàfor en vermell al passeig de la Castellana de Madrid.

Se li va retirar el carnet durant vuit mesos i va haver de pagar una multa de 1.440 euros.

Apartat

A més, va ser apartat per l’Audiència Nacional dels casos Bárcenas i Gürtel al costat de Concepción Espejel, després que les acusacions demanessin la seva recusació per la seva afinitat al PP, per haver sigut proposat per aquest partit per a diversos llocs i per les conferències pagades que havia fet a FAES, la fundació dels populars.

El 2017, el CGPJ li va donar una plaça a la sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional, unadecisió anul·lada pel Tribunal Suprem, després que el CGPJ va decidir mantenir-lo a la sala com a adscrit, al costat del magistrat Eloy Velasco.

Notícies relacionades

López va formar part del tribunal que va portar a judici el regidor d’Ahora Madrid Guillermo Zapata, quefinalment va ser absolt per l’Audiència Nacionald’humiliar les víctimes del terrorisme peltuit que va publicar sobre Irene Villa el 2011.

Des de la sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional ha pres decisions com ratificar que l’agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles a Altsasu (Navarra) l’octubre de 2016 no va ser terrorisme.