CORRUPCIÓ.CAT

La Policia estima la fortuna dels Pujol en 290 milions

La riquesa, pel que sembla, ha sigut pastada en quatre dècades de "pràctiques corruptes", segons la UDEF

Els investigadors situen Jordi Pujol Ferrusola com a tresorer de facto de Convergència

zentauroepp32736560 madrid 10 02 2016     politica el expresidente jordi pujol y190815193240

zentauroepp32736560 madrid 10 02 2016 politica el expresidente jordi pujol y190815193240 / AGUST N CATAL N

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per primera vegada, els investigadors de la fortuna del clan Pujol posen negre sobre blanc una xifra estimada a la riquesa pastada per la família: 290 milions d’euros. Aquest és l’import que, segons sembla, el patriarca, la seva dona i els seus fills, en especial el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, han acumulat en quatre dècades a través de la corrupció, segons sosté la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional.

En un informe remès el 30 de juliol al jutge de l’Audiència Nacional José de la Matai avançat aquest dijous per ‘El País’, la Policia assegura que les pràctiques il·lícites dels Pujol es van estendre des de finals dels anys 70, amb el 'cas Banca Catalana', fins al juliol del 2014, quan l’expresident de la Generalitat va reconèixer que tenia fons sense declarar a l’estranger i els va atribuir a l’herència del seu pare.

"Pràctiques corruptes"

Al llarg de 222 folis amb diversos annexos, la UDEF reitera que la família Pujol, des que el novembre del 1990 va obrir el seu primer compte corrent a Andorra, funcionava com un grup criminal organitzat que ha rebut plusvàlues il·lícites "de manera sistemàtica i recurrent" fruit de "pràctiques corruptes". Els investigadors situen Jordi Pujol Ferrusola com el "paladí familiar" i el "gestor principal" de la fortuna del clan.

En paral·lel, l’escrit situa Pujol júnior com el tresorer de facto de CDC, que pel que sembla "ha desenvolupat les funcions atribuïbles a Andreu Viloca [el tresorer del partit] quant a la recaptació del 3% (o altres percentatges) en els primers governs autonòmics catalans" i que suposadament "va derivar" una "part substancial dels diners al patrimoni de la família".

"Jordi Pujol Ferrusola ha tingut un paper rellevant en la transformació de CDC com un lloc tancat, opac, i en la creació d’un organigrama amb entitats satèl·lits, que ha afavorit la corrupció”, conclou el dossier policial, que quantifica en 290 milions d’euros "els ingressos conjuminats a través de Jordi Pujol Ferrusola en profit del nucli familiar", del qual destaca el paper "especialment actiu en la generació i gestió del patrimoni familiar" de Marta Ferrusola, la matriarca.

Suïssa, Luxemburg, Andorra...

Notícies relacionades

L’informe de la UDEF és un compendi dels diferents elements de la investigació i de les activitats presumptament irregulars del clan durant quatre dècades. Unes indagacions que continuen en marxa després que Suïssa hagi destapat aquesta setmana 26 milions d’euros més que la família va acumular en dos comptes bancaris al país helvètic, que tenen com a beneficiari Jordi Pujol Ferrusola.

El jutge De la Mata ha sol·licitat ara informació a Luxemburg per aclarir si el primogènit del clan va moure fins aquest país vuit d’aquests 26 milions.