Tardà fa una crida a ERC a agafar les regnes del procés

El republicà advoca per un "front ampli" en el Govern amb els comuns i JxCat

Aposta per tornar a portar el referèndum al Congrés, com el 2014

zentauroepp46938001 tarda congreso190212193133

zentauroepp46938001 tarda congreso190212193133 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El procés no avançarà fins que ERC el lideri. I això és així perquè Esquerra és l’únic partit sobre el qual es pot articular un Govern de “front ampli”, que superi trinxeres, i permeti acumular forces per aconseguir un referèndum. Per tot això, es pot anar a eleccions quan es faci pública la sentència del judici per l’1-O. Aquest és un resum de la posició que Joan Tardà manté en un text que ha enviat aquesta setmana a Oriol Junqueras (a qui li va entregar en mà) i Marta Rovira, però també a Pere Aragonès i Marta Vilalta, futur tàndem que liderarà extramurs el partit, replicant el duo Junqueras-Rovira.

El text, pensat en clau congressual del partit que fa conclave aquesta tardor, ha aixecat una gran polseguera entre els seguidors republicans. Entre altres raons, com sintetitza un membre de la direcció, “no tant pel que diu, que hi ha coses amb les quals es pot estar d’acord i d’altres que no, si no perquè existeixi un ‘document Tardà’”.

L’escrit de Tardà, avançat per Nació Digital, i al qual aquest diari ha tingut accés, parteix del l’alineament total de l’exdiputat al Congrés amb el líder del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira. I és una recopilació raonada de les diferents afirmacions que Tardà ha anat abocant en els últims mesos. Sense anar més lluny, la mateixa convocatòria d’eleccions.

De fet, el text es podria entendre com una adaptació al 2019, és a dir, dos anys després de l’1-O, de l’anomenat ‘junquerisme’ que, entre altres qüestions, advocava per una entesa més gran amb els comuns. Tardà proposa un Govern liderat per ERC, si venç les eleccions, i JxCat i els comuns. Considera demostrat que mentre l’Executiu lideri la postconvergència, els comuns no s’acostessin al bloc indepe.

Dos eixos d’urgència

Notícies relacionades

La urgència en la convocatòria d’eleccions l’explica sota dos eixos. El primer és el pacte “tàcit” entre la postconvergència i el PSC per “empetitir” ERC, cosa que s’ha vist en la Diputació de Barcelona, manté. I de l’altra, el fracàs de l’actual Govern. “Apostem per la idea que el republicanisme era eficàcia i això no s’ha demostrat”, apunta Tardà en conversa telefònica. Per tres raons, la falta de lideratge de Quim Torra; la falta de recursos i l’opció dels comuns per preferir la dura oposició, com es va veure en el decret sobre la limitació del preu dels lloguers. El que infereix Tardà és que la inacció del Govern repercuteix sobre el conjunt de l’independentisme i pot provocar una pèrdua de suport popular.

 En l’escrit, a més, Tardà, partint de la ponència de la conferència política del partit celebrada a l’Hospitalet l’estiu passat,recorda que no s’ha renunciat a la unilateralitat, però que per exercir-la seria desitjable portar, de nou, la qüestió del referèndum al Congrés, com el 2014. Entre altres coses, perquè les cancelleries europees atorguen al Govern Sánchez un crèdit, quant al seu tarannà dialogant, que no tenia el PP i que, per tant, una nova DUI, sense exhaurir el recorregut espanyol, difícilment seria entès.