La Junta andalusa dona a la germana de Moreno una plaça pública sense tenir la millor puntuació

El Govern andalús defensa la "pulcritud" del procés malgrat que va obtenir menys puntuació que altres aspirants

Responsabilitza els inspectors d'Educació, que "van desaconsellar" la primera aspirant per anteriors problemes en aquest càrrec

zentauroepp46714828 antequera190126194057

zentauroepp46714828 antequera190126194057 / Rafa Alcaide

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La germana del president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, ha sigut seleccionada per a una plaça de directora provisional d’un conservatori superior de dansa de Màlaga malgrat que en el concurs resolt el mes de juny passat va obtenir menys nota que una altra de les aspirants. El govern andalús ha defensat la“pulcritud”del procés de selecció de María Dolores Moreno i assegura que s’ha complert la normativa “al cent per cent”. I atribueixla responsabilitat als inspectors d’Educació, que suposadament haurien “desaconsellat” la contractació de la primera aspirant a l’haver sigut cessada anys enrere del mateix lloc per “greus problemes” en l’exercici de la direcció.

El nomenament de la germana del president autonòmic va ser avançat aquest dimecres pel diari ‘El País’, que dona compte del concurs de mèrits convocat per cobrir temporalment la plaça de direcció del conservatori públic Ángel Pericet de Málaga després de la jubilació de l’anterior responsable. En el concurs, María Dolores Moreno va obtenir 38,20 punts sobre 50 de possibles, mentre que una altra competidora per la mateixa plaça va obtenir 49,50 punts. Malgrat això, finalment el lloc va ser adjudicat a la segona candidata ja que, segons fonts de la inspecció educativa, era “objectivament la candidata més idònia, basant-se en els seus mèrits acadèmics i professionals”. Segons el seu currículum, Dolores Moreno téquatre carreres, 14 anys d’experiència docent, un doctorat en Psicologia i un màster en Lideratge Educatiu.

Dues de les sol·licitants del lloc van reclamar per escrit a la Inspecció d’Educació informació sobre els criteris perquè el lloc fos adjudicat finalment a la persona amb la segona millor puntuació, tot i que la Junta s’hi va negar al·ludint a la protecció de dades. No obstant, els van explicar que no només s’han tingut en compte “altres fonts de valoració”, sinó que a més l’inspector els va reconèixer que una d’aquestes aspirants tenia la qualificació més gran per mèrits però la seva candidatura es va desestimar perquè “respon a un perfil de direcció amb uns antecedents que desaconsellen el seu nomenament”.

"Ha entrat per la porta del darrere"

Des delPSOE i Endavant Andalusia han demanat immediatament explicacions al president de la Junta perquè aclareixi si es tracta o no d’un presumpte cas de nepotisme, i també al vicepresident Juan Marín, ja que és el seu partit, Cs, qui ostenta les competències d’Educació. “La germana del president ha entrat per la porta del darrere a ser directora d’un centre públic quan tenim milers d’interins al carrer i 73 treballadores de centres públics també acomiadades”, van retreure els socialistes.

El conseller de Presidència i mà dreta del cap de l’Executiu, Elías Bendodo, va sortir al pas d’aquestes acusacions per defensar la legalitat del procés de selecció i negar el possible ‘favoritisme’, remarcant que l’adjudicatària “és una funcionària pública, una gran professional, que té quatre carreres i que té el mateix dret que qualsevol altre ciutadà” a optar a una plaça en un concurs públic.

El també portaveu del Govern autonòmic va esgrimir que no era necessari un concurs públic per cobrir temporalment una jubilació. "Es podria haver anomenat qualsevol però, dins de la transparència més gran i en virtut d’igualtat, mèrit i capacitat, s’ha fet així”. Segons va assenyalar, van ser els tècnics de la Inspecció que “van desaconsellar” la contractació de la persona que havia quedat en primer lloc, al·legant que “havia sigut cessada” fa anys del lloc a causa d’“un greu problema generat pel seu exercici de la seva funció directiva”.

Notícies relacionades

Bendodo va precisar que l’esmentat informe recull que “els antecedents i el malestar generat, que encara perviu al centre, no la converteixen en la candidata adequada”, i va insistir que “no hi ha cap problema” amb el resultat. No obstant, Endavant Andalusia ja ha sol·licitat l’expedient complet del procés per conèixer els fets, tot i que des de Cs han recordat que per qüestió dela Llei de Protecció de Dades l’esmentat expedient “és baix secret” i només el manegen els funcionaris de la Conselleria d’Educació.

“Els temps en què la gent entrava a treballar a la Junta per la porta del darrere s’ha acabat”, va concloure el portaveu de l’Executiu, asseverant que l’única manera d’entrar a treballar en l’administració andalusa és “per igualtat, mèrit i capacitat, com marca la llei i aquí s’han complert els processos d’igualtat, mèrit i capacitat”. En la mateixa línia es va pronunciar el portaveu parlamentari de Cs, soci de l’Executiu, Sergio Romero, que va instar a respectar “la decisió que ha pres amb criteri, objectivitat i imparcialitat la inspecció educativa”.