PP i Cs, a punt de la coalició a Madrid

Ayuso protagonitza avui el debat d'investidura i la votació serà demà

Vox ha renunciat a les seves principals reivindicacions i recolzarà la candidata

asset-4628577rosas46522300-isabel-diaz-ayuso-pablo-casado-martinez-almeida190527002549 alta

asset-4628577rosas46522300-isabel-diaz-ayuso-pablo-casado-martinez-almeida190527002549 alta

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

En aquests temps rars del nou multipartidisme en què es banalitza amb repetir les eleccions generals, també es donen investidures el ple agost. La setmana de les festes de la Verge, quan la majoria dels afortunats estan marxant o tornant de les vacances, el PP aconseguirà el seu tercer Govern autonòmic gràcies a Ciutadans i Vox. Després d’Andalusia i Múrcia, l’aliança de la dreta està a punt d’ajuntar els seus vots per investir Isabel Díaz Ayuso com a presidenta de la Comunitat de Madrid.

La periodista (Madrid, 1978) ha embastat un acord amb els taronges i els radicals per retenir l’Executiu regional, un govern que ha ajudat Pablo Casado a fer el mateix amb les regnes del partit en l’àmbit nacional després que el seu lideratge estigués en perill pel mal resultat dels comicis al Congrés del mesd’abril. El president del PP s’ha dedicat de manera discreta a aconseguir que Vox cedís i aquest dimecres entregui els vots dels seus 12 escons a Díaz Ayuso a canvi de res del que va exigir al principi: ni assumirà conselleries de manera proporcional als seus diputats ni tampoc es derogaran articles de les lleis autonòmiques que protegeixen el col·lectiu LGTBI. Tampoc s’han disminuït el nombre de conselleries (n’augmentarà de 9 a 13) i el líder de Cs a la comunitat, Ignacio Aguado, no s’ha hagut de reunir amb la seva homòloga del partit d’ultradreta, Rocío Monasterio, per “negociar” res.

Després, oposició “fèrria”

Finalment, Vox s’ha acontentat que Aguado hagi dit públicament que les peticions que el partit de Santiago Abascal ha inclòs en un document de tres folis no són“incompatibles”amb el pacte de 155 mesures que van tancar PP (30 diputats) i Cs (26). Aquest acord serà el full de ruta del nou Executiu de coalició, el primer de la història de la regió, en què els populars dirigiran set conselleries i els taronges, sis. En aquests tres fulls, Vox reclama crear una conselleriad’Assumptes Socials i Família a què s’afegeixi el concepte“natalitat”i que els menors estrangers no acompanyats(‘menes’)no puguin ser atesos fins a comprovar la seva edat, un procés que en ocasions porta moltes setmanes. Després d’entregar els 12 vots a Ayuso, Monasterio ja ha advertit que passarà a fer una oposició “fèrria”. En aquest grup es trobarà amb Ángel Gabilondo (PSOE), guanyador de les eleccions amb 37 escons, i Íñigo Errejón (Més Madrid), amb 20.

Notícies relacionades

El debat d’investidura s’ha vist enfosquit per l’aposta de la fiscalia per investigar les predecessores d’Ayuso, Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, en el ‘cas Púnica’. Ella, que treballa per al PP des del 2006, ha marcat distàncies amb aquestes dues polítiques malgrat dir fa mesos que si arribava a ser presidenta volia tenir-les “a prop”.

El ple començarà aquest dimarts a les dotze amb la intervenció d’Ayuso i continuarà dimecres amb la resta de partits. Després, la votació. La presa de possessió, si no hi ha sorpreses, serà el dia 19, ja que el nomenament ha de sortir al Butlletí Oficial de l’Estat i al de la Comunitat. Inconvenients de ser investida a l’agost.