PRESSUPOSTOS CATALANS

Aragonès explicarà les retallades del Govern en el Parlament

Els comuns i la CUP exigeixen que comparegui abans de divendres a la Cambra

La Generalitat ha ordenat un ajustament del 6% a les empreses públiques

zentauroepp49311596 aragones190807094821

zentauroepp49311596 aragones190807094821 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, està disposat a comparèixer en el Parlament per explicar les retallades que ha imposat a les Conselleries i empreses públiques de Catalunya. El número dos del Govern s’explicarà a la Cambra després que els comuns i la CUP l’hi demanessin dilluns; aquesta sol·licitud constitueix una prova que l’Executiu català no ho tindrà fàcil per aprovar els pressupostos del 2020.

Aragonès va reaccionar amb rapidesa a la sol·licitud de compareixença que Catalunya en Comú Podem i la CUP van registrar en el Parlament. “Disposat a comparèixer per explicar l’asfíxia econòmica del Govern espanyol contra Catalunya”, va escriure a Twitter, en un missatge que dona moltes pistes sobre com vol afrontar aquesta intervenció parlamentària.

La compareixença és imminent, perquè els comuns i la CUP van sol·licitar que s’expliqués davant de la Diputació Permanent, de manera que ho hauria de fer abans de divendres. Els dos grups estan interessats en saber les causes que hi ha darrere de l’ordre donada als Departaments de la Generalitat de contenir les despeses, a excepció dels destinats als serveis bàsics, les partides de personal i les inversions que ja estaven compromeses.

Aragonès també va ordenar un ajustament pressupostari en les empreses públiques, que tenen autonomia financera, d’entorn del 6%. A més, l’ordre, que es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat la setmana passada, estableix que totes les despeses inajornables que s’aprovin les ha d’autoritzar abans el Departament d’Economia, informa ACN.

Mal començament

Notícies relacionades

La petició de compareixença arriba setmanes abans que el Govern porti al Parlament el seu projecte de pressupostos per al 2020. I els socis preferents de Quim Torra són, precisament, la CUP i els comuns.El diputat de Catalunya En Comú Podem David Cid va dir fa uns dies a aquest diari que estan “disposats a entendre’s amb l’Executiu, però que les retallades anunciades per la Generalitat no són un bon començament”. En aquest espai polític encara cou que tant ERC com JxCat decidissin no recolzar els Pressupostos de l’Estat que Pedro Sánchez va pactar amb Pablo Iglesias.

Quant a la CUP, el diputat Vidal Aragonés va lamentar que uns ajustaments d’aquesta importància s’hagin aprovat a l’agost, i també que no hi hagi hagut encara explicació en seu parlamentària. Segons ell, la negociació dels comptes catalans per al 2020 entre el Govern i la CUP comença “de la pitjor manera possible”