CITA A LA MONCLOA

Els sindicats demanen a Sánchez que negociï ja un programa amb Iglesias

CCOO i UGT insten el PSOE i Podem a oblidar els "greuges" i "posar-se a treballar"

La negociació entre socialistes i morats continua suspesa després de la investidura fallida

zentauroepp49367530 sanchez190808115138 / JOSE LUIS ROCA

zentauroepp49367530 sanchez190808115138
zentauroepp49368422 sanchez ceoe190808135309

/

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els principals sindicats creuen que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias fa molta estona que perden el temps. CCOO i UGT estan preocupats. Temen que unes noves eleccions puguin donar majoria a la dreta, o bé que provoquin que Cs canviï de rumb i s’avingui a pactar amb Sánchez, posant en perill mesures com la derogació, completa o parcial, de la reforma laboral. Així que els secretaris generals de les dues centrals, Unai Sordo i Pepe Álvarez, van aprofitar aquest dijous la seva reunió a la Moncloa amb el president en funcions per demanar-li que negociï ja un programa amb Podem.

La posició de CCOO i UGT té punts en comú amb la del líder socialista, que després delrecent fracàs de la seva investidura ha decidit "començar de zero", enterrant el govern de coalició que reclama Iglesias i demanant-li el seu recolzament a canvi de mesures. Però Sordo i Álvarez, que eviten posicionar-se sobre la composició del futur executiu, també van insistir que els "dies passen", que "no queda tant" fins al 23 de setembre, data en la qual els comicis quedarien convocats si no hi ha hagut acord. Sánchez i Iglesias, van dir, han de superar els "greuges" i "posar-se a treballar".  

"La nostra prioritat és el programa de govern. És fonamental que el PSOE i Podem siguin capaços de construir un programa", va assenyalar Álvarez, d’UGT. "S’ha dereprendre el diàleg polític entre el PSOE i Podem per arribar a un acord programàtic. Espanya no ha d’anar a altres eleccions", va insistir Sordo, de CCOO.  

La nova estratègia

La cita es va produir en el marc de la nova estratègia negociadora de Sánchez, que en lloc de cridar els principals líders polítics, com havia fet fins ara, es reuneix amb l’anomenada societat civil per escoltar les seves peticions i elaborar una nova proposta que traslladarà a Podem, deixant sempre clar que busca una fórmula similar a la de Portugal, on els socialistes governen en solitari amb el recolzament dels partits situats a la seva esquerra. De totes les trobades que ha mantingut fins ara (amb associacions feministes, científiques i educatives, entre d’altres) aquest era el més important, per la capacitat d’influència dels convocats, com prova el fet que se celebrés, per primera vegada dins d’aquesta ronda, a la Moncloa.

Després dels sindicats, Sánchez es va reunir amb les patronals CEOE i Cepyme, que van tornar a advocar per un govern "moderat i estable", característiques que només podria reunir, al seu judici, una coalició entre el PSOE i Cs o un executiu socialista gràcies a l’abstenció del PP i els taronges. Les dues opcions, en qualsevol cas, estan descartades a causa de la negativad’Albert Rivera  Pablo Casado.

Notícies relacionades

Tot passa per un pacte entre Sánchez i Iglesias, però socialistes i morats no van més enllà del retret. Les negociacions continuen suspeses i no hi ha data per a una cita entre els dos dirigents, que en principi tindrà lloc a finals d’agost. Un dia després que el president en funcions assenyalés que la seva relació amb el líder morat està marcada per la "desconfiança recíproca"Yolanda Díaz, diputada d’Unides Podem, va respondre així a La Sexta: "Cada vegada que [Sánchez] compareix, la fa més grossa. Fa bufetades a tort i a dret".

Però els sindicats creuen que hi ha marge. "El que fa falta és que l’esquerra pensi que els dies passen i que en l’últim segon tot és molt més difícil", va argumentar Álvarez. "Com més aviat millor s’iniciïn els contactes, millor –va concloure Sordo–. L’ambient que noto és el de trastejar en els greuges del fracàs negociador. Això hauria de ser aigua passada. Ara toca posar-se a treballar".