un diputat d'Unides Podem parla de «suborns»

Polèmica de Marcos de Quinto després de presumir de les ampolles de vi que li han regalat

Són d'un celler molt exclusiu i cada una d'elles té un preu al mercat que ronda o supera els cent euros

El nou Codi Ètic dels diputats obliga a declarar els regals i només considera acceptables els que siguin de mera cortesia

zentauroepp47378777 graf5357  toledo  16 03 2019   el exvicepresidente ejecutivo190318180320

zentauroepp47378777 graf5357 toledo 16 03 2019 el exvicepresidente ejecutivo190318180320 / Ismael Herrero

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El diputat de Ciutadans Marcos de Quinto, que va ser número dos d’Albert Rivera en les últimes eleccions generals per Madrid, s’ha vantat a les xarxes socials de les ampolles de vi que li regalen i un diputat de Galícia en Comú li ha replicat parlant de “suborns” i de “prevaricació”.

Marcos De Quinto, que va ser vicepresident mundial de Coca Cola i compta amb el patrimoni més gran declarat al Congrés, ja va esmentar fa dos mesos el vi portuguès de Quinta do Vale Meao per respondre a les crítiques de l’exdiputat convergent Ignasi Guardans, que retreia a Ciutadans la seva ruptura amb Manuel Valls: “Quan gentussa com tu m’insulta, obro una ampolla de Quinta do Vale Meao, em serveixo una copa, i penso en com d’afortunat que soc per no assemblar-me a tu”, li va etzibar.

Aquell comentari va obrir una polèmica i a les xarxes es va posar de manifest l’exclusivitat del celler portuguès i es va recordar l’elevat preu d’aquest vi, amb ampolles que poden arribar als 300 euros.

Cent euros per ampolla 

El parlamentari de Ciutadans, que va entrar a la direcció del partit després de la crisi oberta per la marxa de Toni Roldán, ha tornat a treure a la llum aquest vi, aquesta vegada per presumir de les ampolles que li regalen, cada unes de les quals té un preu al mercat que ronda o supera els cent euros.

“Molt agraït a Quinta de Vale Meao per enviar-me una ampolla de cada un dels últims anys del meu vi favorit... i de nou: gràcies als meus ‘haters’ per ajudar-me a promocionar-lo”, ha ironitzat. A la mateixa xarxa social li ha contestat un dels diputats de Galícia en Comú i membre del grup d’Unides Podem, Antón Gómez-Reino, qui considera que l’actitud de Marcos de Quinto és una mostra d’“oligarquia grollera”. “Qui fa apologia d’un regal empresarial vinculat al seu càrrec públic suggereix com a lògica la prevaricació, el suborn, la corrupció. Li semblen inherents a la seva condició. I en realitat, la seva condició, ens avergonyeix com a societat”, afirma el diputat gallec al tuit.

Els regals no estaven expressament prohibits en el Congrés, però, des d’aquesta legislatura, els diputats estan obligats a declarar-los a l’entrar en vigor el nou Codi Ètic que es va redactar en l’etapa d’Ana Pastor a instàncies del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO).

Aquest codi estableix que “els diputats s’abstindran de rebre obsequis o beneficis que puguin ser raonablement percebuts com un intent d’influir en la seva conducta”. En el text només són acceptables els regals de mera cortesia o aquells personals d’amics i familiars, i els que rebin en viatges oficials quedaran en mans de la Cambra.

Sense conflictes d’interès 

Segons el text de la norma, els diputats no només han de presentar les dues declaracions que ja s’exigeixen a l’acreditar-se al Congrés, una sobre béns i patrimoni i una altra d’activitats, sinó que hauran d’adjuntar una tercera declaració d’“interessos econòmics”.

En aquest escrit, que haurà de ser públic al web del Congrés igual com les altres dues declaracions, els diputats hauran de detallar les activitats privades que li han generat rendiment econòmic en el passat, incloent el període, el nom de l’ocupador i el sector en el qual s’ha operat, així com les donacions, obsequis no remunerats, incloent viatges i invitacions a activitats esportives i culturals, que poguessin reflectir algun tipus d’interès econòmic.

I és que es considera que “els diputats hauran de prendre totes les mesures necessàries per evitar l’existència d’un conflicte d’interessos” que pugui “posar en dubte la seva objectivitat i independència”. És més, si no es pot resoldre aquest conflicte d’interès, s’haurà de comunicar abans del debat i votació del punt que li afecti, cosa que obre la porta a la seva inhibició.

Òrgan de vigilància 

Notícies relacionades

El nou Congrés crearà una Oficina de Conflicte d’Interessos dirigida per un lletrat per assessorar ses senyories i la Mesa de la Cambra sobre l’aplicació del Codi de Conducta i per fer comprovacions de les declaracions presentades pels parlamentaris. Això sí, aquest nou òrgan no investigarà ses senyories, sinó que aquesta tasca continuarà estant residenciada en la Comissió de l’Estatut del Diputat que contempla el Reglament i de la que formen part un membre de cada grup parlamentari. Aquesta investigació s’iniciarà per decisió del president del Congrés, motu proprio o a instàncies d’un altre diputat.

El Codi de Conducta no contempla expressament sancions per als qui l’incompleixin, però es remet a les previstes alReglament del Congrés, que és la norma de rang superior.