AL PALAU DE L'ALMUDAINA

L'exjutge Castro excusa la seva presència a la recepció dels Reis a Palma

L'instructor del 'cas Nóos' que va portar Urdangarin i Cristina al banc dels acusats estava convidat com a guanyador del Premi Ramon Llull

zentauroepp49361039 graf3666  palma  07 08 2019   el rey felipe vi  junto a la r190807220045

zentauroepp49361039 graf3666 palma 07 08 2019 el rey felipe vi junto a la r190807220045 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Efe / Europa Press

L’exjutge José Castro, l’instructor del 'cas Nóos' que va portar al banc dels acusats Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina, ha excusat aquest dimecres la seva assistència a la recepció dels Reis a la societat balear alPalau de l’Almudaina de Palma Felip VI i Letícia l’havien convidat en la seva qualitat de guanyador del Premi Ramon Llull del 2018, que el Govern de les Balears li va concedir per ser "un referent en la investigació contra la corrupció política".

Jubilat el desembre del 2017 als 72 anys, després de 27 de servei al jutjat d’instrucció número 3 de Palma, Castro va saltar als focus al fer-se càrrec del 'cas Nóos'. Després de diversos anys d’investigació, va decretar portar a judici Urdangarin i la seva dona, com a presumpta cooperadora en dos delictes fiscals, fet que va fer que Felip VI retirés a la seva germana el títol de duquessa de Palma el juny del 2015.

El cunyat del rei fa una mica més d’un any que és a la presó de Brieva (Àvila) per la seva condemna de cinc anys i deu mesos de presó per diversos delictes, mentre que la infanta Cristina va ser absolta dels delictes que li van imputar i només va haver de pagar 136.950 euros com a responsable civil a títol lucratiu.

El Govern balear atorga cada any el Premi Ramon Llull a diverses persones i entitats que han destacat en algun àmbit professional. A més de Castro, altres guanyadors del guardó convidats a la recepció no hi han assistit. Ha sigut el cas de l’oenagé Proactiva Open Arms, dedicada a rescatar immigrants al Mediterrani, o de l’actriu Rossy de Palma.

La recepció al Palau de l’Almudaina, que ha ofert també la reina Sofia, ha congregat al voltant de 600 convidats d’institucions i diferents àmbits de la societat de l’arxipèlag. 

Monàrquics i antimonàrquics

Com l’any passat, l’acte ha coincidit amb la convocatòria de dues concentracions a l’exterior del palau, una a favor de la Monarquia i una altra en contra, per la qual cosa s’han creuat aplaudiments i esbroncades des d’un i altre bàndol. Amb la protesta antimonàrquica i crits en favor dels dirigents independentistes catalans presos pelprocés de fons, Felipe i Letícia, després de baixar del cotxe oficial, han saludat durant uns 10 minuts persones congregades davant de l’Almudaina, moltes de les quals portaven banderes d’Espanya.

La presidenta balear, Francina Armengol; el del parlament autonòmic, Vicenç Thomàs, i l’alcalde de Palma, José Hila, tots socialistes, han encapçalat la relació d’autoritats.

Hi han sigut presents també dirigents del PP, com el seu president territorial, Biel Company, i de Ciutadans, entre els quals, el diputat Joan Mesquida i l’eurodiputat José Ramón Bauzá, que va ser expresident balear pel PP.

Notícies relacionades

Per part de Vox, hi ha acudit el seu portaveu a l’Ajuntament de Palma, Fulgencio Coll, que va ser cap d’Estat Major de l’Exèrcit de Terra amb el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Podem i MÉS no hi acudeixen

Els càrrecs de Podem i MÉS, que formen part de la coalició de Govern amb el PSIB-PSOE en el Govern balear i en altres institucions, s’han tornat a negar a participar en la recepció. Ha sigut el cas del vicepresident de l’Executiu autonòmic, el jutge en excedència Juan Pedro Yllanes, de Podem.