espanya busca govern

El PSOE rebutja qualsevol alternativa que Sánchez sigui candidat a la investidura

Dirigents del PSOE qualifiquen d'"ocurrència" i "diletantisme" la proposta del PP que es presenti una altra opció per formar govern

Els populars també insisteixen a plantejar que els socialistes s'abstinguin davant un pacte PP-Cs que no es creuen a Ciutadans

zentauroepp49347107 sanchez reunido190806102117

zentauroepp49347107 sanchez reunido190806102117 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

En un altre moment de l’accidentada forja d’un acord per investirPedro Sánchez, la proposta del secretari general del PP, Teodoro García Egea, que el PSOE presenti algun altre candidat no hauria tingut més d’una tarda de vida en declaracions llampec i tertúlies. Però és agost i la discussió sobre la idea que el ministre Ábalos va qualificar de "fantasia" i "acudit del dia" dilluns s’ha disputat l’agenda d’aquest dimarts amb un altre debat, apuntat més seriosament en les televisions per la vicepresidenta valenciana Mónica Oltra: el de si "a la realitat l’està tapant el relat".

La presidenta del PSOE, dos ministres i un president autonòmic han contribuït, durant la jornada, a donar-li cos a la idea d’Egea a base de combatre-la iradament, en comptes d’ignorar-la. I, així, part del xoc polític del dia ha acabat quedant-se a l’espera de si Ciutadans hi intervenia secundant la petició del PP.

El PSOE rebutja en bloc presentar un altre candidat a la investidura que Sánchez. La veu de José Luis Ábalos a l’ironitzar dilluns sobre la provocació d’Egea s’ha multiplicat dimarts per quatre.

El mateix ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE ho ha repetit a la seva sortida de la cerimònia d’investidura de María Chivite com a nova presidenta de Navarra.María Chivite La pretensió que el PSOE presenti un altre candidat a la Moncloa o, fins i tot, que els socialistes s’abstinguessin davant un candidat popular "és entre la fantasia, el deliri o alguna cosa a dir", ha dit a Pamplona.

Només una mica abans, en declaracions a EFE, la nova portaveu parlamentària del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, havia suggerit una única possibilitatCayetana Álvarez de Toledo que el PP s’abstingués davant el candidat socialista: "Si Sánchez deixa de ser Sánchez", cosa que implica que "Sánchez es fes una espècie de lobotomia política".

Candidat Casado

Mentre Pedro Sánchez escenifica la seva ronda estiuenca de reunions amb la societat civil per a una nova candidatura, el PP desplega un contrarelat. Argument: Sánchez com a problema. Des de la Corunya, el president gallec, Alberto Núñez Feijoo, ha demanat al president del Govern en funcions que "s’estalviï totes aquestes frivolitats", ja que "fa un any llarg que està a la Moncloa sense governar" i "fa tres mesos que no tanca res amb cap dels seus socis".

A primera hora del matí, la presidenta del PSOE i vicepresidenta del Senat, Cristina Narbona, havia dit a Telecinco que la proposta de canviar de candidat socialista és "una falta de respecte", i "una ocurrència", la que els socialistes s’abstinguin davant un candidat del PP.

Sánchez seguia el seu programa de trobades amb entitats socials –aquest dijous es veu amb el sector agrari– asseient-se a Madrid amb el món de l’Educació, abans de veure’s també amb gent de l’Espanya buida i voluntaris contra la desigualtat. En la primera de les reunions, l’ha acompanyat la ministra portaveu i d’Educació, Isabel Celaá, que, a la sortida de la cita, ha qualificat d’"exemple de diletantisme, una ocurrència", el picant suggeriment de García Egea.

Amb aquesta contundència, els socialistes contestaven també a una nova proposta-provocació del PP: abstenir-se perquè governi Casado. Li ha donat aire no només Núñez Feijoo, sinó també el vicesecretari de Comunicació dels populars, Pablo Montesinos, per a qui, si els socialistes no canvien de candidat, la solució al bloqueig de la investidura és "una altra possibilitat", que el PSOE s’abstingui davant un Govern liderat per Casado.

La "raó espanyola"

Ho ha dit seriosament Montesinos, que ha remarcat davant les càmeres d’Antena 3 que "Espanya no està per a acudits" i que aquesta opció és en el seu partit "una idea coordinada". Tant que, gairebé alhora, Álvarez de Toledo feia una crida a Ciutadans perquè "mediti profundament el seu rebuig de sumar forces" i secundi una "coalició del comú" en la qual hi podria haver "els que formen part de la raó espanyola"... i Vox.

De moment, no ho veuen a Cs. El coportaveu parlamentari taronja Edmundo Bal ha declarat a La Sexta que veu "veritablement impossible" que el PSOE s’abstingués davant una "formació de Govern de Ciutadans i del Partit Popular".

Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa i baró socialista de l’ala crítica amb el sanchisme, ha anat una mica més enllà en l’escala del rebuig, ja que, a més de "divertit" o "hilarant", investir un altre que no sigui Sánchez li ha semblat una "frivolitat insultant", segons ha dit a la premsa al terme d’una reunió mantinguda aquest dimarts amb la ministra de Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera.

Notícies relacionades

Per a García-Page, "resulta absurd que el PP es plantegi això després dels antecedents dels últims anys". Al·ludia a com els socialistes es van abstenir en l’última investidura de Mariano Rajoy, "una decisió que va ser molt traumàtica".

Ressonaven encara aquestes paraules del socialista toledà i, al cap de mitja hora, un altre dirigent popular ha reblat l’estratègia del PP de presentar Sánchez com el problema del bloqueig polític. Relat i contrarelat. Antonio Román, senador i exalcalde de Guadalajara, ha tuitejat a les dues del migdia que, si Sánchez no és la solució, que es presenti Borrell...o García-Page.