Vox aconsegueix tres vicepresidències i una secretaria en les comissions del Congrés i li sembla poca cosa

El partit d'extrema dreta aconsegueix aquesta representació després d'assolir un pacte amb el PP i Cs

Unides Podem aconsegueix la presidència de Pressupostos, Treball, Transició Ecològica i Sanitat

GR1048. MADRID, 22/07/2019.- El líder de Vox Santiago Abascal a su llegada al hemiciclo del Congreso en la primera jornada del debate de investidura, en la que el líder socialista español, Pedro Sánchez, afronta desde este lunes el debate que puede desembocar en su elección como presidente del primer Ejecutivo de coalición en la reciente historia de España, si cuaja el acuerdo de su partido (PSOE) con la coalición de izquierda Unidas Podemos (UP).- EFE/Ballesteros

GR1048. MADRID, 22/07/2019.- El líder de Vox Santiago Abascal a su llegada al hemiciclo del Congreso en la primera jornada del debate de investidura, en la que el líder socialista español, Pedro Sánchez, afronta desde este lunes el debate que puede desembocar en su elección como presidente del primer Ejecutivo de coalición en la reciente historia de España, si cuaja el acuerdo de su partido (PSOE) con la coalición de izquierda Unidas Podemos (UP).- EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Vox tindrà representació a les meses de quatre de les 28 comissions que es constitueixen aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Una representació que arriba després d’aconseguir un acord amb elPP i Cs. La presidenta del grup parlamentari d’extrema dreta, Macarena Olona, ha anunciat que ocuparan una de les vicepresidències en les comissions de TreballAgricultura Indústria, i una secretaria en la de Sanitat

Les negociacions per repartir els cinc llocs que conformen les meses (una presidència, dues vicepresidències i dues secretaries) han arribat a la fi amb uns resultats que als de Santiago Abascal els semblen poca cosa. Així, Olona ha criticat la falta de proporcionalitat abastada: "Dista molt de ser una representació adequada i proporcional. Això és així per voluntat de la resta de formacions, principalment del PSOE i d’Unides Podem". 

A més, des del partit ultra denuncien que les comissions s’hagin constituït el 30 de juliol, a les portes d’agost, un mes inhàbil a la Cambra baixa. Així, han lamentat que la resta de grups parlamentaris no hagin estat d’acord a demorar la percepció dels complements salarials fins al setembre, quan arrenqui la feina parlamentària. 

L’entrada de Vox

L’entrada de Vox als òrgans encarregats de dirigir el funcionament de les comissions no ha agradat en totes les formacions. El president del seu grup parlamentari, Rafael Simancas, va assegurar que treballarien "activament" perquè Vox no obtingués aquest lloc. Un propòsit que no van poder complir. 

No obstant, els ultres van trobar en la diputada de Ciutadans, Melisa Rodríguez, un recolzament. La dirigent liberal va explicar que "és tradició que hi hagi un acord que totes les forces que tenen representació la tinguin també a les Taules de les comissions". 

El PSOE i Unides Podem

Millors posicions han obtingut el PSOE i Unides Podem. Els socialistes han aconseguit la presidència de 14 de les 28 comissions que s’han constituït, entre les quals destaquen la d’Exteriors  i la Constitucional. A més, dirigiran tres de les set comissions mixtes parlamentàries, compostes per diputats i senadors, en concret les del Tribunal de Comptes, la de la Unió Europea i la d’Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Notícies relacionades

D’altra banda, els de Pablo Iglesias tindran quatre presidències. En concret, les de Pressupostos; TreballMigracions i Seguretat SocialTransició Ecològica, i Sanitat, Consum i Benestar Social. Àrees que es corresponen bastant amb les carteres ministerials que havien demanat durant les negociacions amb el PSOE per conformar un govern de coalició. 

Els dos últims partits amb grup parlamentari propi, ERC el PNB, també han obtingut una presidència en les comissions d’Indústria i d’Agricultura, Pesca i Alimentació, respectivament.