Conflicte basc

Urkullu expressa el seu "rebuig absolut» als homenatges a presos d'ETA

El 'lehendakari' demana als organitzadors un "mínim d'ètica i de sensibilitat"

Bildu a Navarra defensa les rebudes a exreclusos de la banda terrorista

h 3421533

h 3421533 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ha expressat el seu "rebuig absolut" a les rebudes a presos d’ETA excarcerats, com els celebrats el cap de setmana passat a Guipúscoa, i ha advertit els organitzadors d’aquest tipus d’actes que "la convivència no es pot construir sense un mínimd’ètica".

El dirigent del PNB ha criticat així les rebudes públiques del cap de setmana passat a les localitats guipuscoanes d’Hernani i Oñati als exmembres d’ETA José Javier Zabaleta Elosegi i Xabier Ugarte, recentment excarcerats. Urkullu ha assenyalat que comparteix "el dolor i la indignació" de les víctimes del terrorisme per la celebració d’aquesta mena d’actes i ha recordat que el Govern basc, així com tots els grups del Parlament autonòmic excepte EH Bildu, han condemnat en reiterades ocasions la celebració d’actes públics de rebuda a antics presos d’ETA.

"Més enllà del que estigui permès judicialment o legalment, la qüestió resideix en l’ètica per a la convivència", ha manifestat. Urkullu ha advertit que no és possible construir un futur de convivència "si no hi ha un mínim d’ètica". Per aquest motiu, ha exigit als qui organitzen aquesta mena de rebudes que "si tenen un mínim de sensibilitat humanista, pensin també en el dolor i el sofriment de les víctimes i dels seus familiars".

Urkullu també ha mostrat la seva repulsa per les situacions d’assetjament "que s’hagin pogut donar" cap a periodistes que cobrien la rebuda a Xabier Ugarte celebrada aquest diumenge passat a Oñati. "Tots els treballadors tenen dret a exercir la seva funció en les millors condicions possibles; i no és acceptable aquest assetjament", ha denunciat.

Bildu defensa els homenatges

Al contrari, la portaveud’EH Bildu al Parlament de Navarra, Bakartxo Ruiz, ha defensat els homenatges a exreclusos etarres. Així, ha afirmat que hi ha "molta manipulació i molts interessos concrets per part de molts sectors, que menteixen deliberadament i obvien la realitat". "Apostem per la convivència, per la memòria de totes les víctimes", ha dit, per indicar que "s'hauria de donar un sentit de normalitat que persones que han estat 30 anys a la presó siguin rebudes pels seus amics i familiars”.

El Govern envia informes policials

Notícies relacionades

Mentrestant, la Delegació del Govern al País Basc ha remès aquest dilluns al fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Jesús Alonso, la informació policial sobre els dos homenatges d’aquest cap de setmana als etarres Xabier Ugarte Villar i José Javier Zabaleta 'Baldo' després de la seva sortida de la presó. 

El Govern en funcions de Pedro Sánchez ja va anunciar aquest diumenge que demanaria a la Fiscalia que investigués aquests actes que considera "inadmissibles" per ser "un insult a les víctimes del terrorisme i a la societat". El delegat del Govern al País Basc, Jesús Loza, ha remarcat que aquestes rebudes "sempre són una manifestació d’homenatge al criminal en qüestió i una legitimació de la seva activitat terrorista". A més, apunta que actes d’aquest tipus "revifen el dolor de les víctimes del terrorisme d’ETA, els fan mal, i no només a elles, sinó al conjunt de la societat basca", i per això suposen "un autèntic obstacle per a la convivència".