aquest cap de setmana

El Govern portarà a la Fiscalia els «inadmissibles» homenatges a presos d'ETA a Hernani i Oñati

L'Executiu demana «autocrítica» a l'esquerra 'abertzale' i deixar de promoure «actes d'exaltació»

zentauroepp49253563 graf9957  o ate  guipuzcoa   28 07 2019   el preso de eta xa190728213016

zentauroepp49253563 graf9957 o ate guipuzcoa 28 07 2019 el preso de eta xa190728213016 / GORKA ESTRADA

1
Es llegeix en minuts

La Delegació del Govern al País Basc posarà immediatament en coneixement de la Fiscalia els “inadmissibles” homenatges a membres de l’organització terrorista ETA sortits de la presó registrats aquest cap de setmana en les localitats basquesd’Hernani Oñati, segons han informat fonts de l’Executiu, que demanen “autocrítica” a l’esquerra ‘abertzale’ i deixar de promoure “actes d’exaltació”.

El Govern considera “inadmissibles” els homenatges a membres d’ETA acabats de sortir de la presó a Hernani i a Oñati. A més, des de l’Executiu assenyalen que durant la rebuda d’aquest diumenge a Oñati a Xabier Ugarte, l’equip informatiu d’Antena 3 ha sigut “assetjat i sacsejat”, en un “clar atac a la llibertat d’informació i d’expressió”. Aquests fets seran posats immediatament en coneixement de la Fiscalia per la Delegació del Govern al País Basc, segons han confirmat les mateixes fonts.

El Govern considera que la rebuda dels presos etarres per part de les seves famílies no pot convertir-se en cap cas en homenatges públics, en els quals es fa un reconeixement del pres i es legitimen els seus crims, ja que “fets així són un insult a les víctimes del terrorisme i a la societat en el seu conjunt”.

Notícies relacionades

En aquest sentit, des de la Moncloa recorden que l’Executiu treballa per reconstruir la convivència en pau i en llibertat al País Basc després de la derrota d’ETA en mans de l’Estat de dret. A més, remarquen que l’esquerra ‘abertzale’ ha de fer autocrítica i “deixar de promoure aquests actes d’exaltació que provoquen un dolor afegit a les víctimes i les seves famílies”.

Per la seva banda, l’Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) ha denunciat a l’Audiència Nacional l’homenatge celebrat dissabte a la localitat guipuscoana d’Hernani a l’excap d’ETA José Javier Zabaleta Elosegi, àlies ‘Baldo’, que va abandonar la presó de Zuera després de complir 29 anys de condemna. Segons el seu parer, s’ha incorregut en delictes d’enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes. Des del PP, Cs i Vox també han condemnat els homenatges als etarres. 

Temes:

ETA