possible segona investidura

El Rei dona temps als partits abans de convocar una altra ronda de consultes

Sánchez es reuneix amb Felip VI després del fracàs de la seva investidura

GRAF9125 MADRID 26/07/2019. El Rey recibe a la presidenta del Congreso de los Diputados, Meritxel Batet, tras la fallada investidura de Pedro Sánchez como presidente del Gobierno , hoy en el Palacio de La Zarzuela. EFE/Emilio Naranjo

GRAF9125 MADRID 26/07/2019. El Rey recibe a la presidenta del Congreso de los Diputados, Meritxel Batet, tras la fallada investidura de Pedro Sánchez como presidente del Gobierno , hoy en el Palacio de La Zarzuela. EFE/Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El rei Felip VI ha decidit no convocar de moment una nova ronda de consultes amb els partits polítics que tenen representació parlamentària, "de manera que les formacions polítiques puguin dur a terme les actuacions que considerin convenients" amb vista a l’elecció d’un candidat a la Presidència del Govern.

Així consta en un comunicat difós per la Casa del Rei després que el cap d’Estat hagi rebut aquest divendres a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. Aquesta li ha comunicat el fracàs de la investidura de Pedro Sánchez, que no va aconseguir la confiança de la Cambra ni en primera votació, per majoria absoluta, ni en la segona, al no obtenir més vots a favor que en contra.

D’aquesta manera, el Rei ha actuat de la mateixa manera que després de la investidura fallida de Sánchez el 2016 –el comunicat conté expressions idèntiques a les de llavors–, deixant clar que lacapacitat d’actuar és dels partits polítics. Així, el cap d’Estat ha demanat a la presidenta del Congrés que transmeti als partits la seva decisió.

A més, el Rei mantindrà "un contacte regular i permanent" amb Batet a efectes de convocar noves consultes, tal com contempla l’article 99 de la Constitució. En el seu apartat 4, aquest article assenyala que, si un candidat no aconsegueix la investidura, "es tramitaran successives propostes" pel mateix procediment: consultes amb els partits i proposta de candidat per part del Rei a través de la Presidència del Congrés, amb un únic límit: un termini de dos mesos des de la primera votació d’investidura.

Audiència amb Sánchez

A més, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha confirmat que el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, s’ha reunit amb el Monarca per informar-lo del fracàs de la seva investidura i "reflexionar" sobre l’encàrrec que li va fer el monarca. Aquest contacte ha quedat ajornat a divendres a causa de l’atapeïda agenda de Sánchez.

Calvo ha comparat l’actitud de Sánchez, que va acceptar l’encàrrec del Rei tot i que no hagi resultat fructífer, amb l’actitud de Mariano Rajoy el 2016, que va declinar l’oferta del monarca per sotmetre’s a la investidura.

Nova ronda

El Rei té intenció de convocar noves consultes abans que finalitzi el termini de dos mesos previst a l’article 99 de la Constitució perquè algun candidat obtingui la confiança del Congrés i formi govern.

Aquesta ronda li permetrà constatar, amb els representants dels partits, si pot proposar "un candidat a la Presidència del Govern que compti amb els recolzaments necessaris" al Congrés o, en absència de proposta de candidat, dissoldre les Corts i convocar eleccions, amb la ratificació de la presidenta del Congrés.

Notícies relacionades

Així va ser, de fet, el 2016: després de la investidura fallida de Sánchez al març, el Rei va convocar una nova ronda de reunions a finals d’abril, abans de la data límit del 2 de maig. Allà va constatar la falta de consens per a un candidat a la investidura. El 3 de maig firmava el decret de dissolució de les Corts i les eleccions es van celebrar el 26 de juny.

En aquesta ocasió, el termini perquè un candidat rebi el recolzament de la Cambra finalitza el 23 de setembre i, en cas contrari, les eleccions seran el 10 de novembre.